Vesti
04.02.2023. 08:37
Beta

Aleksandar Vučić

"Srbiju očekuju veliki razgovori i borba za ZSO"

skupština, ATA, 4. 2. 2023.
Izvor: ATAIMAGES / Milos Tesic

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbiju očekuju veliki razgovori i borba za osnivanje Zajednice srpskih opština (ZSO) sa značajnim ovlašćenjima koja će ulivati poverenje srpskom narodu na Kosovu i Metohiji.

"U saradnji sa njima (Srbima na Kosovu) donosićemo sve odluke, jer sam siguran da ćemo imati mnogo pritisaka spolja i s albanske strane, da se ne poštuje ono što je potpisano u Briselu, gde će da nam objašnjavaju da to nije realnost", rekao je Vučić na sednici Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji.

On je predstavnicima Srba sa Kosova, koji su bili u Skupštini, poručio da "imaju svoju državu, Srbiju", ali naglasio da svi moraju da razumeju da "dobar deo ljudi ne misli da je to Srbija".

"Moramo da razumemo da nam pozicija nije laka. Ja vam garantujem samo jednu stvar - uvek ćemo biti zajedno", rekao je Vučić i dodao da će Srbija čuvati mir i ponašati se ozbiljno i odgovorno.

Naveo je da ne voli da priča o crvenim linijama, jer se na taj način ograničavaju pregovori i stvara se konflikt.

"Kada i jedni i drugi samo o tome pričaju, nikada se to ne poklapa, nego se preklapaju te crvene linije i onda dolazi do sukoba", rekao je predsednik Srbije.

Vučić je naglasio da je važno da se razgovara, pregovara, i da sa pokušaju da izgrade bolje odnose sa Albancima u budućnosti.

Ocenio je da će rat u Ukrajini biti samo teži, sa još većim razmerama i posledicama, a da one neće biti "nimalo dobre ni po nas ovde".

Govoreći o tome "ko je kriv" za neuvođenje sankcija Rusiji, Vučić rekao je da je on kriv i da je to predložio na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost.

"Znao sam da moramo da osudimo upad u Ukrajinu, znao sam jer mi više ništa ne bismo mogli ni da tražimo ni da radimo na međunarodnoj sceni da tako nešto nismo učinili, da moramo da poštujemo integritet Ukrajine jer ne možemo da branimo Kosovo ako to ne uradimo", rekao je Vučić.

Naglasio je da je bio protiv uvođenja sankcija Rusiji zbog negativnog iskustva Srbije sa sankcijama 1999. godine, ali i zbog toga što joj je potrebno da ima nekoga u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"Da, to je bila moja odluka. Cena (po Srbiju) nije bila mala i za tu cenu ja sam kriv. Ponekad, kada to ne ugrožava do kraja vaše vitalne, državne i nacionalne interese, da je važno da čuvate samostalnost i nezavisnost u odlučivanju", kazao je Vučić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dačić o Kosovu, sankcijama Rusiji i "oceni" Vašingtona i Brisela
1

Ministar spoljnih poslova

03.02.2023. 10:13

Dačić o Kosovu, sankcijama Rusiji i "oceni" Vašingtona i Brisela

Velika je stvar da i u Vašingtonu i u Briselu, iako znaju naše "crvene linije", pristup dijalogu Beograda i Prištine ocenjuju kao konstruktivan i odgovoran, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve