Vesti
14.07.2023. 10:55
Beta

Pjer Košar

Francuski ambasador: "Normalizacija odnosa Beograda i Prištine nema alternativu"

1
Izvor: Shutterstock

Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar izjavio je da nema alternative normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, i da je "to danas jasnije nego ikada ranije".

"Najpre zato što je stanovništvo koje živi tamo prezasićeno stalnim periodima kriza i tenzija. Zatim, normalizacija je neophodna i zato što uslovljava evrpske integracije Srbije. Treće, iz geopolitičkih razloga, mi ne možemo da dozvolimo da postoji novo krizno žarište u Evropi", rekao je Košar za list Politika.

On je rekao da je Francuska sa nemačkim partnerima zbog toga preduzela inicijativu (francusko-nemački plan za Kosovo i Metohiju) koja je dobila podršku Evropske unije i zato u punoj meri podržava evropsko posredovanje i plan za deeskalaciju koji je obema stranama uputio specijalni izaslanik Miroslav Lajčak.

"Mi, nažalost, konstatujemo da odluke koje su donete u Prištini ne idu u cilju deeskalacije i primene Ohridskog sporazuma. Zato smo preduzeli korake kako na bilateralnom, tako i na evropskom planu koji su za posledice imali suspenziju određenih evropskih fondova i saradnje koja je postojala", naveo je Košar.

On je istakao da je "imperativ da se što pre, odmah, krene ka deeskalaciji i primeni Ohridskog sporazuma".

"To podrazumeva organizovanje prevremenih lokalnih izbora uz učešće Srba i da odmah počnu razgovori o uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom. Podrazumeva da se na svim stranama napravi razuman izbor i da se strane suzdrže od gestova koji bi mogli da doprinesu pojačavanju tenzija", naveo je Košar.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Postignut dogovor o prvim koracima ka deeskalaciji situacije na Kosovu"
1

Lajčak i Bisljimi

10.07.2023. 23:21

"Postignut dogovor o prvim koracima ka deeskalaciji situacije na Kosovu"

Specijalni izaslanik Evropske unije (EU) za dijalog Prištine i Beograda Miroslav Lajčak i šef kosovskog tima za dijalog sa Srbijom Besnik Bisljimi potvrdili su da je postignut dogovor o prvim koracima ka deeskalaciji situacije na severu Kosova.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve