Vesti
10.07.2023. 23:21
Beta

Lajčak i Bisljimi

"Postignut dogovor o prvim koracima ka deeskalaciji situacije na Kosovu"

1
Izvor: ATAIMAGES / Milos Tesic

Specijalni izaslanik Evropske unije (EU) za dijalog Prištine i Beograda Miroslav Lajčak i šef kosovskog tima za dijalog sa Srbijom Besnik Bisljimi potvrdili su da je postignut dogovor o prvim koracima ka deeskalaciji situacije na severu Kosova.

Međutim, nisu precizirali o kakvim koracima se konkretno radi.

Prvo je Lajčak napisao da je u Bratislavi vodio "intenzivne razgovore" sa zamenikom kosovskog premijera Besnikom Bisljimijem na temu smirivanja situacije.

"Dogovorili smo se o prvim koracima ka ostvarenju ovog cilja", napisao je Lajčak na Twitteru.

Bisljimi je takođe na svom Twitter nalogu potvrdio dogovor o "neophodnim koracima kako bi se obezbedila efikasna, zakonski osnovana deeskalacija situacije sa fokusom na normalizaciju i primenu vladavine prava".

Tenzije na severu Kosova podignute su krajem maja kada su albanski gradonačelnici pokušali uz pomoć policije da uđu u opštinske zgrade, čemu se usprotivilo lokalno srpsko stanovništvo.

EU je zatražila od Kosova da odmah deeskalira situaciju na severu, da raspiše nove izbore i da se vrati dijalogu o normalizaciji odnosa. Od Srbije je, pak, zatraženo da obezbedi bezuslovno učešće Srba na izborima.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Izuzetno je važno da se nastavi dijalog Beograda i Prištine"
priština, beograd, kosovo

Bujar Osmani

07.07.2023. 12:12

"Izuzetno je važno da se nastavi dijalog Beograda i Prištine"

Predsedavajući Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani izjavio je da je za njegovovu zemlju i OEBS izuzetno važno da se nastavi dijalog Beograda i Prištine.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve