Vesti
12.06.2023. 13:46
Beta

Istraživanje

Gde žive beogradski studenti i koliko novca troše mesečno

Studenti
Izvor: Shutterstock

Beogradski studenti uglavnom žive u domovima ili kod roditelja, ne rade, za studije izdvajaju manje od 30 hiljada mesečno i smatraju da menza treba da bude jeftinija, pokazalo je istraživanje stavova mladih o studiranju na Beogradskom univerzitetu.

Većinu od skoro 79 odsto broj studenata Beogradskog univerziteta izdržavaju roditelji jer im je, kako su naveli, teško da usklade posao i obaveze na fakultetu.

Podaci pokazuju da je studenata čiji su mesečni rashodi manji od 30.000 dinara, daleko više nego onih koji izdvajaju više od toga, što takođe znači da ili žive kod roditelja, ili koriste usluge domova i hrane se u menzama, pa su im tako i troškovi manji.

Najveći procenat ispitanika, više od 1/3, kao odgovor je naveo da koriste usluge u studentskim domovima, odmah zatim oko 29,3 odsto je reklo da živi s roditeljima ili starateljima, a oko 3.2 odsto ispitanika živi kod rodbine ili prijatelja.

Više od četvrtine studenata žive kao podstanari, od toga 14 odsto sa "cimerom" ili "cimerkom", dok je oko 13 odsto retaklo da žive sami kao podstanari.

"Životu u domu najveći broj ispitanih dao je ocenu tri ili četiri, pa je i sama prosečna ocena shodno tome na sredini i iznosi 3,24. Zaključujemo da je blizu 3/4 ispitanika, odnosno korisnika hrane i usluga u studentskim menzama u Beogradu, a koji su učestvovali u ovom istraživanju, zadovoljno ili vrlo zadovoljno kvalitetom" tamošnje hrane, pokazalo je istraživanje.
 

Ogromna većina studenata od čak 82,3 odsto učesnika istraživanja smatra da je neophodno u nekoj meri smanjiti cene usluga u studentskim menzama jer bi to dovelo do finansijskog olakšanja studija samofinansirajućim studentima.

Usluga Studentske poliklinike veliki broj studenata nije koristio, ili ih koristi samo za redovne sistematske preglede tokom studija. Ipak se više od polovine studenata zalaže za neki vid povećanja zdravstvenih kapaciteta namenjenih studentima.

Studentima nije na prvom mestu radna praksa tokom studiranja jer smatraju da im to ne može pomoći prilikom zapošljavanja, pokazalo je istraživanje kojs us sproveli studenti beogradskog Fakulteta političkih nauka.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Nove cene školarine na šest fakulteta Univerziteta u Kragujevcu
Studenti, fakultet

Od 10 do 20 odsto

10.03.2023. 12:14

Nove cene školarine na šest fakulteta Univerziteta u Kragujevcu

Cene školarina podiglo je šest fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, u proseku od 10 do 20 odsto u odnosu na prethodnu godinu, tako da školarina na osnovnim studijama iznosi u proseku oko 90.000, dok na doktorskim ide i do 150.000 dinara.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
37°C
14.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve