Vesti
28.06.2019. 15:41
R. E. / DW / lajmi.net

GLASANJE BUNDESTAGA: Nemačka prepolovila broj svojih vojnika na Kosovu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Nemački Bundestag odlučio je da na još godinu dana produži svoju vojnu misiju na Kosovu, ali sa prepolovljenim brojem vojnika. Umesto do sadašnjih 800, od sada će na Kosovu biti 400 nemačkih vojnika, prenose kosovski mediji.

Za produžetak misije glasalove je 493 nemačkih poslanika, dok je protiv bilo 146 i svega šest uzdržanih. Stranka AfD i Levice su u svojim debatama naglasili kako više ne podržavaju misiju nemačkih vojnika na Balkanu, izveštava DW.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Printscreen Youtube

"Ubistva su prestala"

"Kosovo je zemlja u kojoj nije sve u redu. Ali ubistvo je prestalo", izjavio je poslanik socijaldemokrata Fric Felgentreu.

S druge strane, poslanik Zelenih Manuel Zaracin je podsetio na jačanje tenzija na Kosovu i nedavna hapšenja na severu Kosova kada je navodno bilo i razmene vatre.

Pročitajte još – Vidovdan koji nas je skupo koštao

"Kada se to zna, Kfor je i dalje elementarni faktor stabilnosti i zaštite. Sa tim je tamo saglasna velika većina stanovništva, uključujući i srpsku manjinu u parlamentu i Vladi kao i Vlada Srbije", rekao je Zaracin.

Neuspela država

Međutim, poslanik AfD Armin Paul Hampel nazvao ga je neuspelom misijom, rekavši da je ona od početka bila kršenje međunarodnog prava i rezolucije 1244.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

"Iz toga je proizašla takozvana "faild state", kriminalna država kojom vladaju kriminalci. Trgovina drogom, ljudima, poslovi sa oružjem, ilegalno pranje novca - o tome čitamo u vestima svake međunarodne agencije. Pojavila se "kriminalna država" čija je vlada prikrivena kriminalcima. Ova misija ne zaslužuje čak ni kost jednog nemačkog vojnika", rekao je Hampel.

On je, govoreći o idejama o razgraničenju, zaključio:

"Kosovo nije sposobno da preživi, pre ili kasnije će se priključiti Albaniji. Dajmo Srbiji regione u kojima prevashodno žive Srbi kako bi u miru mogli da žive među svojim sunarodnicima."

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve