Gojković: Važno je stati prvi u red za vakcinu

Gojković: Važno je stati prvi u red za vakcinu

FOTO TANJUG/ NIKOLA ANDJIC/ nr


Pokrajinski sekretar za zdravlje Zoran Gojković veruje da ćemo, zahvaljujući dobroj spoljnoj politici zemlje, sigurno biti jedna od prvih zemalja koja će imati mogućnost da primeni dobru, sigurnu vakcinu.

Gojković je ukazao da nije tajna da više država, ozbiljnih farmaceutskih kuća, radi na vakcini protiv koronavirusa.

Povezane vesti – VAKCINISANJE PANIKE: Kada stiže vakcina za koronavirus?

“Mi naravno aktivo sarađujemo sa svim zemljama koje rade i koje pokušavaju da nađu lek, vakcinu. Imamo kontakte i sa engleskim firmama, kolegama u Velikoj Britaniji, SAD, Kini, i u zavisnosti od toga morate shvatiti da je važno stati prvi u red kada bude gotova vakcina“, rekao je Gojković.

 EPA-EFE/Sebastiao Moreira

EPA-EFE/Sebastiao Moreira

Podsetio je da je po istom principu Srbija uspela u martu, kada sve pare ovog sveta nisu mogle u tom trenutku da obezbede zaštitnu opremu i lekove, već samo lična poznatstva i dobra spoljna politika, da nabavi sve što je bilo potrebno.

Povezane vesti – Vučić: Vakcina možda do kraja godine

Dr Darija Kisić-Tepavcević ukazala je da su sve vakcine koje se pominju još uvek samo potencijalne vakcine i nijedna nije prošla sve faze testiranja.

“Jasno je da, kao i uvek do sada, nikada nijedna vakcina u našoj populaciji neće se primenjivati ako ne bude ispunjavala sve kriterijume maksimalne bezbednosti i efikasnosti“, podvukla je Kisić-Tepavčević.

Istakla je da Srbija prati najsavremenije tokove i da će sigurno biti jedna od zemalja kojoj će vakcina biti dostupna čim prođe sve faze istraživanja.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar