Vesti
24.07.2020. 18:53
Tanjug

GOJKOVIĆ: Zaustavili smo nagli skok novoobolelih

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Uspeli smo da obustavimo nagli rast broja novoobolelih u Vojvodini, kao i u celoj Srbiji, rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

"Uspeli smo da stabilizujemo odnos između primljenih pacijenata i otpuštenih. Sada je imperativ da poštujemo sve mere i da smanjimo broj novoobolelh, čime bi smanjili broj hospitalizovanih pacijenata“, objasnio je on.

Gojković je, na konferenciji za štampu, rekao da se epidemiološka situacija u Vojvodini može okarakterisati kao nepovoljna, kao i u celoj Srbiji.

Preneo je da je u poslednjih nedelju dana registrovano 723 nova obolela, od kojih 387 samo u Novom Sadu, koji je, kao veliki grad, najeksponiraniji za transmisiju.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Takođe je, s tim u vezi, naveo Sremsku Mitrovicu, Kikindu, Sombor, Suboticu, rumu i Vrbas.

U vezi izjave Svetske zdravstvene organizacije da je situacija na Zapadnom Balkanu zabrinjavajuća Gojković je podsetio da se o konkretnim odnosima i uspešnosti raznih zemalja može govoriti kada se epidemija završi.

"Različite zemlje se nalaze u različitim stadijumima epidemije i veoma je teško porediti zemlje, jer negde imate da su izašle iz dela epidemije, u koji druge ulaze. Sve zemlje ovog regiona su se veoma uspešno borile u prvom krugu infekcije i tada smo imali svi zajedno, a Srbija je prednjačila u tome, najmanju stopu mortaliteta“, rekao je on.

Povezane vesti - U Srbiji 409 novoobolelih, preminulo još 10 osoba

Gojković je istakao da je Srbija faktički prva izašla iz tog kruga.

Druge zemlje su, prema njegovim rečima, mnogo teže podnele taj prvi krug epidemije i imale veću smrtnost.

"Tek pre nekog vremena došli su do toga da mogu da relaksiraju mere i nalaze se u situaciji u kojoj smo bili u maju. Ne mogu se porediti različite etape epidemije. Dešavaju im se slične stvari kao i kod nas usled popuštanja mera. Doćiće i kod njih popuštanje na naplatu", uveren je Gojković.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/DRAGAN KARADAREVIC

Kazao je da je, kada se poredi mortalitet, Srbija jedna od najuspešnijh zemalja, mnogo uspešnija od razvijenijih država sveta.

Kazao je da je primarni interes svih u zdravstvenom sistemu da se kapaciteti bolnice isprazne, i da se na najbrži način vrate bolnice u non kovid režim rada.

Povezane vesti - BRNABIĆ: U Srbiji slobodno oko 1.500 respiratora

"Imamo veliki broj pacijenata koji imaju i drugu patologiju umesto kovida. Naš primarni cilj je da nam se ne pomešaju kovid i ne kovid pacijenata, kako ne bi imali transmisiju bolničkih infekcija“, poručio je on.

Dodao je da se sve hitne operacije, sva urgentna stanja rade se svuda u Srbiji, a u to spadaju sve neodložne operacije i zračne terapije.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve