Vesti
13.05.2023. 12:00
Tanjug

MUP

Poznato koliko je do sada predato komada oružja

Oružje
Izvor: Shutterstock

Proteklih dana građani su MUP-u predali 9.401 komad oružja, oko 400.000 komada municije, kao i 884 komada minsko-eksplozivnih sredstava, izjavila je Bojana Otović Pjanović iz Službe za suzbijanje kriminala MUP-a Srbije i još jednom pozvala građane koji žele da se oslobode oružja koje imaju da ga predaju MUP-u.

Ona je za Tanjug rekla da je među građanima koji su predali oružje, dosta i onih koji su oružje legalno posedovali.

"Nakon svih mera koje je Vlada Srbije naložila resornim ministarstvima, pa i MUP-u i koje se odnose i na izmene i dopune Zakona o oružju i municiji, ministar unutrašnjih poslova iskoristio je svoje legitimno zakonsko pravo da u cilju očuvanja bezbednosti i zaštite interesa gradjana i očuvanja javnog reda i mira može da donese naredbu za sprovodjenje postupka legalizacije. Sam pojam legalizacije kaže da svaki građanin može da se oslobodi oružja bez dokazivanja porekla i bez krivično-pravne i prekršajne odgovornosti", objasnila je ona.

Otović Pjanović je istakla da građani koji su nelegalno držali oružje a sada ga predaju neće odgovarati.

Odziv građana na predaju oružja MUP-u, stručnjak za bezbednost Miroslav Bjegović ocenio je kao veoma dobar i naveo da u prethodne četiri slične akcije 2015., 2016., 2017. i 2020. godine nije predato toliko oružja koliko je predato samo u prethodnih nekoliko dana.

Govoreći o poreklu oružja kod građana za čije držanje se i ne može dobiti dozvola, rekao je da je reč prvenstveno o vojnom odnosno automatskom oružju i da ono u 90 odsto slučajeva potiče iz ratnih područja devedesetih godina prošlog veka.

"To oružje je posebno opasno, i po one koji ga drže jer može doći u posed ljudi koji bi njime počinili krivično delo, što se u nedavnim slučajevima i desilo. Oružje je u tragediji koja se dogodila u Beogradu bilo lako dostupno i zato će biti pooštren i kontrolisan način čuvanja legalnog oružja. U drugom slučaju, u Mladenovcu, takođe je bilo lako dostupno oružje, i to nelegalno, odnosno automatska puška", rekao je Bjegović
 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Ako do 8. juna odnesete nelegalno oružje niko vas neće pitati odakle vam"
Oružje

Dejan Đurđević

06.05.2023. 16:15

"Ako do 8. juna odnesete nelegalno oružje niko vas neće pitati odakle vam"

Profesor Pravnog fakulteta BU dr Dejan Đurđević rekao je za RTS da jedna od mera koje su usvojene, a koja će biti objavljena u Službenom glasniku, predviđa da će svi građani moći da nelegalne komade oružja i eksplozivnih naprava predaju MUP-u od 8. maja do 8. juna.

Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
18.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve