Vesti
14.02.2023. 08:05
Beta/Blic

Istraživanje

Šta građani Srbije misle o francusko-nemačkom planu, Vladi, izborima

ljudi, građani, stanovništvo
Izvor: Shutterstock

Više od polovine građana Srbije, oko 57 odsto, smatra da bi Srbija trebalo da prihvati francusko-nemački plan ukoliko bi isključio formalno priznanje Kosova i njegovo članstvo u Ujedinjenim nacijama, dok je 33 odsto ispitanih protiv, pokazalo je istraživanje agencije "Faktor plus".

S druge strane, čak 80 odsto građana je protiv tog predloga ako bi taj dokument podrazumevao priznanje Kosova i njegov ulazak u UN.

Direktor agencije "Faktor plus" Vladimir Pejić rekao je da Kosovo nije pitanje koje mnogo zanima građane Srbije, ali kada dođe do incidenata Kosovo dođe na prvo mesto.

Kada je reč o odbijanju plana, svaki drugi građanin smatra da će sledeći plan za rešenje kosovskog pitanja biti još gori, a 36 procenata građana kaže da "sledećeg plana neće ni biti" dok samo 21 odsto veruje da će "sledeći plan verovatno biti bolji".

Kada je reč o drugim temama, da izbori budu održani u nedelju, samo 39 odsto ispitanih građana bi izašlo da glasa.

Srpska napredna stranka trenutno ima podršku 46 odsto građana, a SPS 10,8 procenata, na trećem mestu je SSP sa 7,1 odsto podrške, a na četvrtom koalicija "NADA" sa 4,7 procenata.

Da su danas parlamentarni izbori cenzus od tri odsto prešli bi još "Zavetnici", pokret "Ne davimo Beograd" i "Dveri", objavio je Blic.

Istraživanje agencije "Faktor plus" pokazalo je da je posle prvih 100 dana rada vlade, najbolju prosečnu ocenu građana dobila premijerka Ana Brnabić (3,2), ministar finansija Siniša Mali (3,1), ministar građevinarstva Goran Vesić (3) i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić (3).

S druge strane, najslabije prosečne ocene imaju Darija Kisić (2,3), Marko Blagojević (2,3), Husein Memić (2,3), Tanja Miščević (2,3), Aleksandar Martinović (2,3), Edin Đerlek (2,2), Mihailo Jovanović (2,2) i Tomislav Žigmanov (2,2).

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve