Vesti
23.01.2023. 20:56
Beta

Aleksandar Vučić

"Ako ne prihvatimo plan, sledi prekid evrointegracija i povlačenje investicija"

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je plan EU za Kosovo, koji su mu doneli zapadni predstavnici, faktički postao novi pregovarački okvir za Srbiju u procesu evrointegracija.

Tokom obraćanja javnosti, Vučić je rekao da su sve zemlje članice EU prihvatile taj plan, uključujući pet zemalja koje nisu priznale Kosovo, "jer su im objasnili da nema eksplicitnog priznanja nezavisnosti Kosova iako su prikrili činjenicu da postoji implicitna obaveza da se Srbija ne protivi ulasku Kosova u UN".

"Oni su to svi prihvatili, i plan je faktički, ne i formalno, postao novi pregovarački okvir za Srbiju", kazao je Vučić.

Vučić je naveo da mu je zapadna petorka predočila da će, u slučaju odbijanja plana EU za Kosovo, posledice po Srbiju biti prekid procesa evrointegracija, zaustavljanje i povlačenje zapadnih investicija i sveobuhvatne političke i ekonomske mere.

Govoreći o sastanku u Beogradu u petak sa predstavnicima EU, SAD, Francuske, Nemačke i Italije, Vučić je rekao da mu je "jasno rečeno" da Srbija neće moći da napreduje ako ne bude sarađivala po pitanju Kosova.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ekspres (@ekspres_nedeljnik)

"U drugoj rečenici su mi rekli da moramo da prihvatimo plan, a da ćemo se u suprotnom suočiti sa prekidom procesa evrointegracija, pod jedan. Pod dva, sa zaustavljanjem, a zatim i povlačenjem investicija i pod tri, sa sveobuhvatnim merama u političkom i ekonomskom smislu koje će naneti veliku štetu Srbiji", kazao je Vučić.

Naveo je da mu je to "ponovljeno tri puta tokom razgovora" i dodao da je "svaki put veoma snažno reagovao".

"Iako sam mogao da reagujem emotivno, da kažem 'skloni se, napusti ili ih izbaci', moj posao je da brinem o državi", rekao je Vučić.

Srbija mora da razgovara sa Prištinom i Zapadom i da nastavi evropski put, jer bi u suprotnom bila "politički i ekonomski izgubljena".

Vučić je rekao da bi "bilo pitanje nedelja" kada bi Srbiji bio ukinut bezvizni režim sa EU da je zapadnoj petorci u petak u Beogradu rekao da ne želi da razgovara o francusko-nemačkom planu za Kosovo, koji su sve članice Unije prihvatile.

"Mogao sam da im kažem da nećemo da razgovaramo o tome, ali bi bilo posledica. Bilo bi pitanje nedelja kada bi nam ukinuli bezvizni režim sa EU. Drugo što bi nam se dogodilo, ne bi bilo više stranih investicija, a mnoge bi se i povukle iz Srbije", kazao je Vučić.

Naveo je da samo Nemci u Srbiji zapošljavaju 80.000 ljudi i da je taj broj duplo veći ako se dodaju Amerikanci, Francuzi i Italijani.

"Srbija mora da učestvuje u dijalogu, mora da nastavi evropski put, ne zato što obožavam njihovo licemerje, već zato što ekonomski moramo da opstanemo i da napredujemo, ne smemo da postanemo izolovani", naveo je Vučić.

Predsednik Srbije rekao je da sledi velika borba za Zajednicu srpskih opština (ZSO) i da očekuje da u narednih nekoliko meseci ona bude formirana.

On je istakao da ta zajednica ne može biti na nivou nevladine organizacije jer ona ima 22 principa potpisana u Briselu, koja je potpisao tadašnji predsednik vlade Kosova Isa Mustafa, i u njima postoje ciljevi i organizacija.

Vučić je naveo da su tu jačanje lokalne demokratije, privrede, obrazovanja, zdravstvena i socijalna zaštita, urbano planiranje, poboljšanje uslova života povratnika, zastupanje zajedničkog interesa, kao i jasna odredba o pravu Srbije da finansira funkcionisanje i rad ZSO.

"Sada sledi velika borba za ZSO, oni će pokušavati da kažu da 21 od 22 principa nisu u skladu sa ustavom, ali ja sam video odlučnost Amarikanaca da se to sprovede i to u mesecima pred nama očekujem da bude urađeno", rekao je Vučić. 

Vučić je izjavio da će u narednim danima sve poslaničke grupe obavestiti o evropskom predlogu za rešenje pitanja Kosova i da će tražiti veće učešće skupštine i vlade.

Vučić je dodao da se ni danas ni sutra neće dogoditi bilo šta, a kada Srbija bude suočena sa konačnim zahtevima po pitanju Kosova, onda će se o tome izjašnjavati i skupština i narod možda, a i sve ostale institucije.

"Već narednih dana pozvaću da obavestim sve predstavnike poslaničkih grupa koji žele da čuju, siguran sam da će biti i onih koji ne žele pošto sve znaju, i obavestiću ih kako je sve zaista teklo, šta su namere, tražićemo značajniju ulogu parlamenta i vlade", rekao je Vučić.

On je istakao da uvek sasluša mišljenje i Srpske pravoslavne crkve i ostalih verskih zajednica, a da u svakom slučaju predstoji težak period i biće potrebno mnogo rada da se sve prevaziđe. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vučić napustio sastanak SNS-a: "Spreman sam da podnesem ostavku"
Aleksadnar Vucic

Šta će biti dalje?

23.01.2023. 08:04

Vučić napustio sastanak SNS-a: "Spreman sam da podnesem ostavku"

Predsednik Izvršnog odbora Srpske napredne stranke (SNS) Darko Glišić rekao je da ako predsednik Srbije Aleksandar Vučić ostane pri svome da podnese ostavku da je to kraj SNS.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
26.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve