Vesti
06.04.2023. 13:45
Beta

Zbog praznika

Neki granični prelazi produžili radno vreme, otvoreno više traka

carina, granica
Izvor: Shutterstock

Uprava Carina Srbije saopštila je da će zbog predstojećih praznika i prvog talasa putnika iz zapadnih zemalja, gde se Uskrs praznuje predstojećeg vikenda, na graničnim prelazima biti otvoren veći broj traka, a neki će raditi duže nego inače.

Putnike na ulazu u Srbiju na graničnom prelazu Horgoš čekaju nove saobraćajne trake koje su pre dva dana puštene u rad, tako da će funkcionisati osam traka za automobile i dve trake za autobuse, čime su stvoreni neophodni preduslovi za ubrzanje prometa, naveli su iz Uprave carina.

Dodali su da će pored uobičajene prakse da na udarnim prelazima budu otvorene sve raspoložive trake, biti produženo radno vreme prelaza Bajmok, koji će i u dane vikenda, sve do 17. aprila biti otvoren od 7.00 do ponoći, dok će prelaz Bački Vinogradi u istom periodu umesto do 19.00 raditi do 22.00 svakog dana.

"U carinskim propisima se ništa nije menjalo, što znači da državljani Srbije imaju pravo da bez plaćanja dažbina u zemlju unesu robu u vrednosti do 100 evra, dok robu za lične potrebe čija vrednost ne prelazi 3.000 evra mogu da ocarine na samom graničnom prelazu u skraćenom postupku. Dažbine u tom slučaju iznose 10 posto od vrednosti robe i 20 posto pripadajućeg PDV", objasnili su iz carine.

Takođe, obavezno treba prijaviti i svaki iznos veći od 10.000 evra u gotovini (bez obzira na valutu) i popuniti Obrazac prijave koji je svakom putniku dostupan na granici ali i na sajtu Uprave carina.

Tranzitni putnici takođe imaju obavezu da prijave vrednije predmete koje nose sa sobom, bez obzira na to što ne ostaju u Srbiji.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

TAG uređaji sad i na šalterima pošta
1

Sve za manje gužve

26.03.2023. 15:20

TAG uređaji sad i na šalterima pošta

Građani Srbije će od ponedeljka moći da kupe TAG uređaje (uređaje za elektronsku naplatu putarine) i na šalterima pošta širom Srbije, najavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
05.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve