Vesti
26.03.2023. 15:20
Beta

Sve za manje gužve

TAG uređaji sad i na šalterima pošta

1
Izvor: Shutterstock

Građani Srbije će od ponedeljka moći da kupe TAG uređaje (uređaje za elektronsku naplatu putarine) i na šalterima pošta širom Srbije, najavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

"U Srbiji trenutno ima 2,8 miliona registrovanih automobile, a pre 10 godina bilo 1,8 miliona. Potpisali smo zato ugovor da TAG-ovi za elektronsku naplatu trgovine mogu da se kupuju i u poštama, a brzo ćemo omogućiti i u drugim maloprodajnim objektima", kazao je Vesić na Sajmu automobila nakon potpisivanja ugovora između Pošte Srbije i Puteva Srbije.

Vesić je naveo da u Srbiji trenutno oko 50 odsto vozača koristi TAG uređaje i da na naplatnima rampama gde se koriste nema gužvi, koje se uobičajene pri ručnoj naplati koju rade inkasanti.

"Zato je važno da stimulišemo što veći broj ljudi da koristi elektronsku naplatu putarine", kazao je ministar.

Poskupela i putarina

Srećan put ali i skuplji!

putarina, autoput

Srećan put ali i skuplji!

24.03.2023. 11:01

Poskupela i putarina

Podsetio da je Vlada Srbije nedavno donela odluku o povećanju cena putarine od 1. aprila za 14 odsto, ali i da je za elektronsku naplatu putarinu cena povećana za osam odsto.

"Na taj način prvi put u istoriji imamo dve cene putarine, jer želimo da ljude dodatno stimulišemo da koriste TAG uređaje", rekao je Vesić.

Pomoćnik direktora Puteva Srbije za naplatu putarine Darko Savić kazao je da će se TAG uređaj na šalterima Pošta Srbije prodavati po ceni od 2.022 dinara, a namenjen je isključivo za putnička vozila fizičkih lica.

Savić je naveo i da će svi koji kupe TAG uređaj u Poštama Srbije imati popust na korišćenje elektronske naplate putarine, automatski generisan kroz veb platformu u iznosu od šest odsto.

On je ocenio da je veb platforma za elektronsku naplatu putarine prekretnica u poslovanju Puteva Srbije.

Prema njegovim rečima, veb platforma je osmišljena tako da nju mogu da se povežu i ostali sistemi za naplatu putarine zemalja u regionu.

"Putevi Srbije trenutno imaju 650.000 korisnika elektronske naplate putarine, a više od 50 odsto prihod koji se ostvari, što je više od 150 miliona evra, više ne ide kroz ruke inkasanata, već uplaćuje elektronski. Više od 75 odsto šlepera i teških teretnih vozila u tranzitu prolazi kroz naplatne stanice bez zaustavljanja, jer koriste TAG uređaje", rekao je Savić.

On se nada se da će naredne godine biti milion korisnika TAG uređaja u Srbiji.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Gorivo poskupelo
Benzin, gorivo

Nove cene

24.03.2023. 10:53

Gorivo poskupelo

Benzin, evropremijum BMB 95 od danas u 15 časova do sledećeg petka u isto vreme, biće skuplji dva dinara, litar će na pumpama maksimalno koštati 176, umesto 174 dinara.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve