Vesti
29.09.2020. 13:02
Tanjug

GRENEL: Obama i Bajden su ignorisali Beograd i Prištinu osam godina

w_56362228.jpg
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel, izjavio je da je sporazum u Vašingtonu postignut jer su obe strane rekle da je vreme da se sagleda njihova situacija i da su ih timovi bivšeg američkog predsednika i potpredsednika, Baraka Obame i Džozefa Bajdena, ignorisali osam godina.

"Taj sporazum bio je samo zato što su Srbi i Kosovari rekli "mislimo da je ovo trenutak za nas, jer nas je tim Obama-Bajden ignorisao osam godina, trenutak da sagledamo našu situaciju i da nam pomognete". Mi smo to i učinili i pogledajmo šta se dogodio, u kampanji mira smo, sa sporazumom o ekonomskoj normalizaciji", rekao je u ponedeljak Grenel za PSCPtv, prenosi "Koha ditore".

Naveo je da je to "jedna od onih stvari koja funkcioniše samo kada autsajder misli drugacije", dodajući "da je Donald Tramp bio autsajder u trenutku kada je uskočio", prenosi Kosovo onlajn.

 EPA-EFE/ANDREJ CUKIC EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

"Pregovaramo o nekim stvarima između Kosova i Srbije i tradicionalisti, stručnjaci za Balkan iz Stejt departmenta rekli su da treba razgovarati o političkim pitanjima. Radimo ovo 21 godinu i ništa se nije dogodilo. Tramp je rekao "pokušajte da razgovarate o poslovima ekonomske normalizacije, da biste videli da li će biti napretka. Razgovarajmo o železnici, ekonomskom razvoju, otvaranju novih radnih mesta", rekao je Grenel.

Grenel je govorio i o pitanju jezera Gazivode, za koje su se strane složile da promeni naziv.

"To je jezero čija se veća površina nalazi na Kosovu, a nešto u Srbiji. Odlučili smo da je ovo jezero prilika za ekonomski razvoj i da se ne koristi pravilno. To je bio deo pregovora za koji sam odlučio da ih preusmerim ka ekonomskom razvoju. Rekli smo "može li američko Ministarstvo energetike poslati tim stručnjaka i inženjera na to jezero. I neka SAD plate za izradu izvodljivosti, i da vidimo kako možemo zajedno da radimo kako bismo smislili ideju da ovo jezero iskoristimo za energiju i stvaranje novih radnih mesta"", kazao je Grenel.

Povezane vesti - "Po prvi put se govori o podeli resursa Gazivoda"

Obe strane su, kako je naveo, pristale i svidala im se ideja dolaska delegacije američkog Ministarstva energetike, ali se u početku strane nisu složile oko naziva jezera.

"Rekao sam im da stvaramo radna mesta, dovodimo inženjere koji će analizirati sve ove aspekte i ponovo smo se vratili nazivu. Došli smo do zakljucka da jezero nazivamo sa dva imena koja su koristile strane. Obe strane su želele da pregovaraju o nazivu. U šali sam rekao da bi ga mogli nazvati Trampovo jezero", rekao je Grenel.

Dodao je da su obe strane odmah rekle da mogu pristati na takav naziv jezera.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
27°C
05.08.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve