GRENEL: Obama i Bajden su ignorisali Beograd i Prištinu osam godina

GRENEL: Obama i Bajden su ignorisali Beograd i Prištinu osam godina

EPA-EFE/ANDREJ CUKIC


Specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel, izjavio je da je sporazum u Vašingtonu postignut jer su obe strane rekle da je vreme da se sagleda njihova situacija i da su ih timovi bivšeg američkog predsednika i potpredsednika, Baraka Obame i Džozefa Bajdena, ignorisali osam godina.

“Taj sporazum bio je samo zato što su Srbi i Kosovari rekli “mislimo da je ovo trenutak za nas, jer nas je tim Obama-Bajden ignorisao osam godina, trenutak da sagledamo našu situaciju i da nam pomognete”. Mi smo to i učinili i pogledajmo šta se dogodio, u kampanji mira smo, sa sporazumom o ekonomskoj normalizaciji”, rekao je u ponedeljak Grenel za PSCPtv, prenosi “Koha ditore”.

Naveo je da je to “jedna od onih stvari koja funkcioniše samo kada autsajder misli drugacije”, dodajući “da je Donald Tramp bio autsajder u trenutku kada je uskočio”, prenosi Kosovo onlajn.

 EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

“Pregovaramo o nekim stvarima između Kosova i Srbije i tradicionalisti, stručnjaci za Balkan iz Stejt departmenta rekli su da treba razgovarati o političkim pitanjima. Radimo ovo 21 godinu i ništa se nije dogodilo. Tramp je rekao “pokušajte da razgovarate o poslovima ekonomske normalizacije, da biste videli da li će biti napretka. Razgovarajmo o železnici, ekonomskom razvoju, otvaranju novih radnih mesta”, rekao je Grenel.

Grenel je govorio i o pitanju jezera Gazivode, za koje su se strane složile da promeni naziv.

“To je jezero čija se veća površina nalazi na Kosovu, a nešto u Srbiji. Odlučili smo da je ovo jezero prilika za ekonomski razvoj i da se ne koristi pravilno. To je bio deo pregovora za koji sam odlučio da ih preusmerim ka ekonomskom razvoju. Rekli smo “može li američko Ministarstvo energetike poslati tim stručnjaka i inženjera na to jezero. I neka SAD plate za izradu izvodljivosti, i da vidimo kako možemo zajedno da radimo kako bismo smislili ideju da ovo jezero iskoristimo za energiju i stvaranje novih radnih mesta””, kazao je Grenel.

Povezane vesti – “Po prvi put se govori o podeli resursa Gazivoda”

Obe strane su, kako je naveo, pristale i svidala im se ideja dolaska delegacije američkog Ministarstva energetike, ali se u početku strane nisu složile oko naziva jezera.

“Rekao sam im da stvaramo radna mesta, dovodimo inženjere koji će analizirati sve ove aspekte i ponovo smo se vratili nazivu. Došli smo do zakljucka da jezero nazivamo sa dva imena koja su koristile strane. Obe strane su želele da pregovaraju o nazivu. U šali sam rekao da bi ga mogli nazvati Trampovo jezero”, rekao je Grenel.

Dodao je da su obe strane odmah rekle da mogu pristati na takav naziv jezera.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar