“Istorijski sporazum”

“Istorijski sporazum”

EPA-EFE/ANNA MONEYMAKER / POOL


Američki predsednik Donald Tramp nazvao je danas sporazum o ekonomskoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine istorijskim i poručio da se raduje da poseti “obe zemlje” u ne tako dalekoj budućnosti, prenosi AP.

“Zaista je istorijski”, rekao je Tramp dok je stajao pored predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Avdulaha Hotija u Ovalnoj sobi Bele kuće.

EPA-EFE/ANNA MONEYMAKER / POOL

EPA-EFE/ANNA MONEYMAKER / POOL

Tramp je istakao da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulahu Hoti potpisivanjem sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa učinili svoje zemlje, Balkan i svet bezbednijim.

Kako se navodi u saoštenju koje je objavila Bela kuća, on je poručio da se raduje da vidi “napredak Srbije i Kosova dok zajedno radimo na tome da ekonomska saradnja u regionu krene dalje”.

“Nakon naslilne i tragične istorije i godine neuspešnih pregovora, moja administracija je predložila nov način da se premoste razlike. Fokusiranjem na otvaranje radnih mesta i rast ekonomije dve zemlje su uspele da naprave pravi pomak u ekonoskoj saradnji u širokom spektru pitanja”, istakao je Tramp.

Naveo je i da je Vučiću i Hotiju trebalo mnogo hrabrosti da uđu u ove razgovore i dođu u Vašington radi finalizacije sporazuma.

AP Photo/Evan Vucci

AP Photo/Evan Vucci

AP u izveštaju sa današnjeg sastanka prenosi da su Beograd i Priština saopštili da su normalizovali ekonomske odnose u okviru pregovora, kojima posreduju SAD, koji, kako navodi, uključuju i da Beograd premesti ambasadu Srbije u Jerusalim, a da Prištinu prizna Izrael.

Povezane vesti – “VELIKI DAN” Hoti: Prvi korak ka konačnom sporazumu

Kako dodaje, posle dva dana sastanaka sa zvaničnicima Trampove administracije, Vučić i Hoti pristali su da sarađuju u nizu ekonomskih pitanja kako bi privukli investicije i stvorili nova radna mesta.

AP ocenjuje da je objava Bele kuće o potpisivanju sporazuma predstavlja diplomatsku pobedu za predsednika Trampa uoči predsedničkih izbora u novembru i unapređuje napore njegove administracije da se poboljša međunarodni položaj Izraela.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar