GRENEL: U pregovorima moraju da postoje iznenađenja

GRENEL: U pregovorima moraju da postoje iznenađenja

EPA-EFE/Chip Somodevilla / POOL EDITORIAL USE ONLY


Specijalni izaslanik Bele kuće za pregovore između Beograda i Prištine Ričard Grenel izjavio je, povodom “iznenađenja” koja su se našla na pregovaračkom stolu u Vašingtonu, da nema pregovora bez iznenađenja, jer ona, kaže, vrše pritisak na obe strane da učine što više.

Grenel je u intervjuu za “Newsmax” potvrdio da je Bela kuća predstavila “neka iznenađenja”, ali smatra da nijedna od strana nije bila toliko iznenađena.

“Nekada se pretvaraju pred medijima da je to veće iznenađenje nego što jeste. Obe strane su obaveštene i mislim da jesmo ostvarili napredak i nadam se rešenju”, rekao je Grenel.

Ističe da se rudna razgovora u Vašingotnu vodila o ekonomskoj normalizaciji, jer su, kako kaže, “Srbija i Kosovo dve države” u kojima je politička borba ograničila ekonomski napredak.

 EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Grenel navodi da ono što Bela kuća pokušava jeste da dve strane fokusira na ekonomiju i saradnuju u regionu, kako bi mladi imali bolje karijere i kako bi postojala nada da ostanu, žive i rade u regionu.

“Ono što pokušavamo je da pokrenemo politički proces tako što ćemo da se koncentrišemo isključivo na ekonomiju i stvaranje poslova”, rekao je Grenel

Upitan da li ima sličnosti između rešavanja problema između Beograda i Prištine, kao između Izraela i UAE, Grenel kaže da je svaka država potpuno drugačija i da ima jedinstveni set okolonosti.

Povezane vesti – Dva putića

Naglašava da nije siguran da li može da poistoveti odnose “Kosova i Srbije” sa bilo kojim drugim problemom.

Dodaje da su odnosi između Beograda i Prištine dugotrajan problem, ali da ima napretka, navodeći da su prošle godine napravljena tri istorijska dogovora – o prvom letu između Beograda i Prištine i železničkom i drumskom saobraćaju.

“Mislim da samo napravili napredak, imamo još dosta posla, sastaćemo se i danas da probamo da nastavimo da pritiskamo. Ja sam neko ko želi da nastavi da pokušava i neću prihvatati “ne” kao odgovor”, istakao je Grenel.

EPA-EFE/ALEXANDER BECHER

EPA-EFE/ALEXANDER BECHER

Insistiraće, kaže, da obe strane odbacuju politički deo i koncentrišu se na stvaranje poslova.

Grenel navodi da je to bila i ideja predsednika SAD Donalda Trampa:

“Predsednik je video politički konflikt i postavio je pravo pitanje: ”Kakvo je ekonomsko stanje?” Kada smo saznali da je ekonomija u zastoju, kao i politika, predsednik je rekao – Hajde da probamo nešto drugačije, hajde da se fokusiramo na ekonomiju”.

Povezane vesti – Velika očekivanja

Dodaje da će Bela kuća na taj način želeti da promeni dinamiku u dijalogu između Beograda i Prištine, a onda, možda, i “političku računicu” za obe strane.

Navodi da je optimističan kada je reč o postizanju dogovora i ističe da građani Srbije i, kako kaže, Kosova, zaslužuju da imaju dinamičnu ekonomiju, a da se tome naročito raduju privrednici.

Grenel ukazuje da će to mnogo značiti i američkim kompanijama i industrijama, koje se trenutno oklevaju da se šire u ovom regionu.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar