Vesti
17.05.2019. 19:21
Beta

Han: Pregovore Beograda i Prištine vodi EU, SAD važne kao podrška

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ono što bi trebalo da se postigne u pregovorima Srbije i Kosova neće biti dočekano velikim aplauzima, ni u jednoj od tih zemalja i to iziskuje mnogo hrabrosti, izajvio je evropski komesar za proširenje Johanes Han za Dojče vele.

Na pitanje da li i dalje veruje da je promena granica i dalje moguće rešenje za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, Han je rekao da je on samo govorio da "ne bi trebalo odmah proglasiti zabranu da se razmišlja" ali da "šta god da na kraju dođe kao rešenje, to može biti samo rešenje koje neće ići na račun stabilnosti, mira i bezbednosti u regionu".

"Dakle, ne bi moglo da budu rešenja na račun treće strane. Prerano davati bilo kakve izjave o onome o čemu se razmišlja", dodao je Han.

Za sada - Mogerini

"Dogovori koji bi trebalo da se zaključe između dve države biće sveobuhvatni, pitanje bezbednosti manjina biće centralni element, jer i danas, a tako će biti i u budućnosti, veoma mnogo Srba živi na celoj kosovskoj teritoriji, a ne samo na odredjenom delu. Dakle, biće tu mnogo delova slagalice i nadamo se da će to na kraju dati jednu prelepu sliku", rekao je Han.

Povezane vesti - Zašto je Ramuš Haradinaj tražio da se Federika Mogerini isključi iz dijaloga pročitajte ovde.

Povodom izjave kosovskog predsednika Hašima Tačija da nema uspešnih pregovora bez SAD, Han je rekao da je "dobro kada je medjunarodna zajednica ujedinjena oko toga da Srbija i Kosovo dođu do pravno obavezujućeg sporazuma" i da je zato "važna podrška SAD" ali da je "dovoljno da se pregovori odvijaju u trenutnim strukturama, naime pod vođstvom visoke predstavnice EU".

Povezane vesti - Odgovor nemačke vlade Hašimu Tačiju pročitajte ovde.

"Trenutno je to Federika Mogerini. I tome ne treba ništa dodavati", rekao je.

Govoreći o očekivanjima od izveštaja o napretku za sve zemlje Zapadnog Balkana koji treba da budu objavljeni 29. maja Han je rekao da "tu i tamo ima napretka" ali i "ako ne nazadovanja, onda stagnacije".

"Tu i tamo ima napretka"

"Na primer, može se kritički primetiti da su aktuelni razgovori izmedju Srbije i Kosova već mesecima na ledu... Još jednom ću ponoviti da se radi o evropskoj perspektivi obe zemlje, a obavezujući pravni dogovor izmedju njih je ključan za evropsku perspektivu", rekao je Han.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve