Vesti
13.05.2019. 19:08
R. E.

VLADA NEMAČKE TAČIJU: Samit u Berlinu održan je uz koordinaciju sa SAD

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Neimenovani visoki nemački zvaničnik izjavio je da je nedavni samit u Berlinu održan uz punu koordinaciju sa SAD, čime je demantovao izjavu predsednika Kosova Hašima Tačija da takve koordinacije nije bilo, piše Gazetaexpress.

Prištinski portal prenosi izjavu zvaničnika nemačke vlade koji je rekao da njegova zemlja ima stalnu komunikaciju i saradnju sa Belom kućom o svemu što se odnosi na pitanja oko Srbije i Kosova.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto: facebook

Samit lidera Zapadnog Balkana, Hrvatske, Slovenije, Nemačke, Francuske i EU održan je u Berlinu 29. aprila, na inicijativu nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona. Tači je na samitu Procesa Brdo-Brioni 9. maja u Tirani izjavio da je bio užasnut kada je saznao da SAD nisu konsultovane tokom priprema samita u Berlinu i založio se da Vašington bude uključen u nastavak procesa dijaloga.

Međutim, u odgovoru na pitanje portala, ta Tačijeva izjava demantovana je iz kabineta kancelarke Angele Merkel.

"Sigurno je da je nemačka vlada u uskoj i konstantnoj koordinaciji sa SAD na različitim nivoima i pitanjima, uključujući i situaciju na Zapadnom Balkanu", kaže se u odgovoru Kancelarije Vlade Nemačke za odnose sa medijima i dodaje da ne mogu dati više detalja o toj koordinaciji.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto: Facebook

Povezane vesti - Šta je Tači rekao o ideji razmene teritorije sa Srbijom pročijate ovde.

Iz nemačke vlade je rečeno i da ne mogu dati detalje ni o narednom sastanku lidera sa berlinskog samita koji je najavljen za 1. jul u Parizu.

Bivša glavna pregovaračica u dijalogu Kosova i Srbije Edita Tahiri ocenila je da Tačijeva izjava predstavlja manipulaciju, jer predsednik Kosova zna da je bilo koordinacije izmedju Nemačke, Francuske i SAD uoči samita u Berlinu.

Ona je procenila da izjava Tačija predstavlja pokušaj da se predstavi kako se u Berlinu nije dogodilo ništa značajno pošto je tamo zakopana njegova ideja o korekciji granica.

Povezana vesti - Više o tome da li je moguće obnoviti zamrznuti dijalog Beograda i Prištine pročitajte ovde

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve