Vesti
29.05.2019. 21:17
R.E.

HARADINAJ: Nema ukidanja taksi, ni posle upozorenja Evropske komisije

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj rekao je da uprkos kritikovanju odluke o taksama Srbiji i BiH u izveštaju EU, Kosovo nema nameru da odustane od taksi, sve dok Srbija ne prizna njihovu nezavisnost, piše prištinska Gazeta Expres.

Haradinaj je na konferenciji za novinare održanoj povodom dobijanja godišnjeg izveštaja Evropske komisije od predstavnice EU na Kosovu Natalije Apostolove, naveo da taj dokument ima mešovitih analiza, uključujući i kritiku međunarodne zajednice zbog taksi koje su uvedene na robu koja dolazi iz Srbije.

"To je mešoviti izveštaj. U nekim delovima se navodi pozitivna procena napretka, a u nekim kritika. Na primer takse su jedna od kritika. Zahvalili smo se svetskim liderima na posvećenosti. Mislimo da je vrme i za Srbiju i za Kosovo da se izjasne da li ima spremnosti za priznanje,a onda će sve teme, uključujući i takse, biti rešene. Ako ne postoji spremnost za uzajamno priznanje prema postojećim granicama, dosadašnja situacija će se nastaviti, bez ikakvih izmena u taksama", rekao je Haradinaj.

U danas objavljenom izveštaju Evropske komisije o Zapadnom Balkanu, koji je u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta predstavio evropski komesar Johanes Han, navodi se da Kosovo treba da opozove takse na uvoz robe iz Srbije i BiH i da uloži dodatne suštinske napore za stvaranje povoljnog okruženja za zaključivanje pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom koji je hitan i ključan za napredak na evropskom putu, kako za Kosovo tako iza Srbiju.

U izveštaju se ocenjuje da odluka o taksama na uvoz iz BiH i Srbije podriva napore za regionalnu saradnju i da poseban izazov i dalje predstavlja situacija na severu Kosova.

EK je ocenila da je je Kosovo napredovalo u sprovođenju nekih ključnih reformi na putu ka EU, posebno vezano za unapređenje pravnog okvira u vladavini prava i javnoj upravi, ali da jedan broj mera i ad hok odluka nije u skladu sa proklamovanim reformskim ciljevima vlade.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve