Vesti
03.04.2023. 12:26
Beta

Haški proces

Tači: "Nisam kriv"

1
Izvor: Beta / Pool ANP / Koen van Weel

Bivši komandant OVK Hašim Tači i trojica saoptuženih ponovila su na početku suđenja u Hagu, da nisu krivi za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

 

Zajedno sa Tačijem, bivšim komandantom OVK, za zločine nad Albancima, Srbima i Romima, optuženi su članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

Na pitanje predsedavajućeg sudije Čarlsa Smita da li razume navode optužnice i kako se izjašnjava, Tači je odgovorio: "Razumem i u potpunosti nisam kriv".

Veselji je, takođe, rekao da razume optužnicu, ali da je "ne prihvata".

"Nisam kriv i ne prihvatam odlaganje početka sudjenja od dve godine", kazao je Veselji.

I trećeoptuženi Seljimi potvrdio je da se ne oseća krivim po svim tačkama optužnice.

Četvrtooptuženi Krasnići rekao je da "nema nikakve veze s tačkama optužnice" koju razume.

"Ja se ne slažem s optužnicom i nemam nikakvu odgovornost za ono što u njoj piše. Uopšte nisam kriv", kazao je Krasnići.

Optužnica Tačija (54), Veseljija (55), Seljimija (52) i Krasnićija (72) tereti za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

U 10 tačaka, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke kao ratni zločini.

Za zločine iz optužnice, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Cilj tog zločinačkog poduhvata bilo je preuzimanje kontrole nad celim Kosovom nasiljem nad svima koje je OVK smatrala protivnicima - Srbima, Romima i Albancima proglašenim za "izdajnike", "špijune" i "kolaborante" sa srpskim vlastima.

Tužioci su nedavno objavili identitete 75 žrtava iz optužnice, od kojih je 51 bila srpske nacionalnosti. U pritvorima OVK stradala su i 23 Albanca i jedan Rom.

Identiteti još 25 žrtava biće obelodanjeni tokom procesa.

Kao saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su navedeni i oficiri OVK: Azem Sulja (Syla), Ljah Brahimaj (Lahi), Fatmir Ljimaj (Limaj), Sujelman Seljimi (Sylejman), Rustem Mustafa (Rrustem), Šukri Buja (Shukri), Ljatif Gaši (Latif Gashi) i Sabit Geci.

Optuženi su, u vreme obuhvaćeno optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portarol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portarol.

U nastavku sudjenja, tužioci će danas održati uvodnu reč.

Posle tužilaca, uvodnu reči će sutra dati pravni zastupnik 140 žrtava, kojima je sud odobrio učešće na sudjenju.

Uvodne argumente potom će izložiti i branioci optuženih. Pravo da daju izjave na početku sudjenja imaće i četvorica optuženih.

Iskaz prvog svedoka optužbe planiran je za 11. april.

Raspravno veće odredilo je tužiocima rok do aprila 2025. da ispitaju više od 300 svedoka protiv Tačija i saoptuženih.

Svi optuženi, koji su na Kosovu uhapšeni 4. i 5. novembra 2020, u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Tači i saoptuženi su od hapšenja u sudskom pritvoru u Sheveningenu (Scheveningen), a sud, čije je zvanično ime Specijalizovana veća Kosova, više puta je odbio njihov zahtev da budu privremeno oslobodjeni.

Pored predsedavajućeg Smita, u veću koje sudi Tačiju i saoptuženima su još sudije Kristof Bart (Christoph Barthe) iz Nemačke i Ginel Metro (Guenael Metraux) iz Švajcarske. Rezervni sudija je Fergal Gejnor (Gaynor) iz Republike Irske.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
21°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve