Vesti
27.04.2022. 18:20

Hag

Ko su novi branioci Hašima Tačija

Hašim Tači
Izvor: ANP / JERRY LAMPEN

Bivši tužilac Haškog tribunala Piter Mekloski i bivši ministar pravde u misiji UN na Kosovu (UNMIK) Albert Moskovic novi su branioci nekadašnjeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

Kako je objavio sud za zločine OVK u Hagu, Mekloski i Moskovic braniće Tačija zajedno sa njegovim glavnim zastupnikom Gregom Kihoom i kobraniocem Pjerom Ričardom Prosperom, bivšim američkim ambasadorom za ratne zločine.

Američki pravnik Mekloski je u Haškom tribunalu, tokom dve decenije, vodio istragu i bio glavni tužilac u suđenjima optuženima za genocid u Srebrenici.

Na osnovu dokaza koje je Mekloski izveo, sud je za genocid u Srebrenici osudio Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Zdravka Tolimira, Vujadina Popovića i Ljubišu Bearu, a za podržavanje i pomaganje genocida Radislava Krstića i Dragu Nikolića.

Dokaze o masovnom ubistvu u Srebrenici, Mekloski je izvodio i na suđenju Slobodanu Miloševiću, koji je umro pre presude.

Albert Moskovic, takođe američki pravnik, na Kosovu je 2006-2007. bio direktor odeljenja UNMIK za pravosudje.

U jednom kasnijem intervjuu, Moskovic je svoju ulogu na Kosovu opisao kao "ministra pravde" u misiji UN.

Moskovic je tada, među izazove s kojim se suočavao na Kosovu, uvrstio i "zastrašivanje svedoka kojima je bila neophodna zaštita".

Hašim Tači
Izvor: ANP / JERRY LAMPEN

Na oproštajnoj konferenciji za štampu u Prištini, marta 2007, Moskovic je naglasio da je "poboljšanje zaštite svedoka i žrtava na Kosovu od ključne važnosti".

Na pitanja albanskih i srpskih novinara, Moskovic je tada potvrdio da su "svedoci bili zastrašivani, povređivani i ubijani", ali, uprkos novinarskom insistiranju, nije mogao da kaže koliko je svedoka ubijeno.

Sud za zločine OVK, čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća Kosova, u više odluka je potvrdio da na Kosovu i dalje vlada rasprostranjena klima zastrašivanja i uznemiravanja svedoka.

To je jedan od glavnih razloga zbog kojih su u sudskom pritvoru u Sheveningenu od hapšenja u novembru 2020. zadržani Tači i saoptuženi Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

Oni su optuženi za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine nad Albancima, Srbima i Romima.

Optužnica Tačija (53), Veseljija (54), Seljimija (50) i Krasnićija (70) tereti za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Tužioci, u 10 tačaka, Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija terete za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost. Svi su, u periodu obuhvaćenom optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portarol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portarol.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, zajedno sa brojnim drugim oficirima i pripadnicima OVK, te članovima privremene vlade od kojih su u optužnici imenovani: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Svi optuženi, koji su na Kosovu uhapšeni 4. i 5. novembra 2020, u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
9°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve