Vesti
24.06.2020. 19:02
Tanjug

Haško tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Tačija i Veseljija

hasim-taci-4.jpg
Izvor: EPA / VALDRIN XHEMAJ

Specijalizovano tužilaštvo Kosova podiglo je danas optužnicu protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i drugih osmnjičenih za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistva, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje, objavljeno je na sajtu te institucije sa sedištem u Hagu.

Tači, Veselji i drugi osumnjičeni se optužnicom terete za skoro 100 ubistava.

 EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica ciji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici, navodi tužilaštvo.

Optužnica sadrži 10 tačaka i podneta je sudu na ispitivanje.

Povezane vesti - Ističe vreme za nevine i nedostupne

U informaciji tužilaštva se napominje da optužnica predstavlja "iskljucivo optužbu", te da je rezultat dugotrajnih istraga i odražava uverenje tužilaštva da može da dokaže van razumne sumnje sve optužbe sadržane u njoj.

Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veca Kosova trenutno ispituje optužnicu kako bi odlučio da li da je potvrdi.

Specijalizovani tužilac je smatrao nužnim da o optužbama izda javno saopštenje usled kontinuiranih pokušaja Tačija i Veseljija da ometaju i podrivaju rad Specijalizovanih veća, napominje se u saopštenju.

EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Oni su, kako se dodaje, sproveli tajnu kampanju da bi se ukinuo zakon kojim su Specijalizovana veća osnovana kao sud, kao i da bi na drugi način opstruirali rad suda a sve sa ciljem da oni sami ne budu izvedeni pred lice pravde.

"Takvim postupcima su pokazali da su im lični interesi važniji od žrtava njihovih zlocina, principa pravne države i celokupnog naroda Kosova", navodi tužilaštvo .

Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo imaju nadležnost za procesuiranje zločina protiv čovečnosti, ratnih zločina i drugih krivičnih dela prema kosovskim zakonima, "koja su zapoceta ili izvršena na Kosovu u periodu od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000. godine od strane građana Kosova ili Savezne Republike Jugoslavije, odnosno protiv njih", navodi se na sajtu suda.

Istraživanje ovih krivičnih dela i formiranje suda inicirano je nakonIzveštaja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope od 7. januara 2011, poznatijeg kao Izveštaj specijalnog izvestioca Dika Martija.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
33°C
30.07.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve