Vesti
03.07.2023. 15:40
Beta

Ministarka objavila

Evo kada će biti obnovljen Hilandar

Hilandar
Izvor: Shutterstock

Ministarka kulture Maja Gojković objavila je kada će biti završena obnova izgorelog dela manastira Hilandar, stradalog u požaru 2004. godine, "jednog od najznačajnijih središta srpske kulture i duhovnosti".

Gojković je navela da će obnova biti završena 2024. godine.

Ona je kao predsedavajuća Komisije za Hilandar, na sednici održanoj u manastiru Kakovu, u Grčkoj, istakla da država sa posebnom pažnjom vodi brigu o obnovi i negovanju nasleđa u okviru manastira Hilandar, kao i da mora da se nastavi sa brigom na trajni, sistemski način, saopšteno je iz Ministarstva.

Podsetila j da je važno da je donet poseban Zakon koji je posvećen stalnoj brizi o manastiru Hilandar, kao i da se pred Parlamentom Srbije nalaze izmene i dopune Zakona o kulturi, koje na poseban način ističu ulogu manastira.

Zamenik predsednika Komisije Nikola Selaković, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, istakao je da je "za nas kao državu i narod od izuzetne važnosti obnova Hilandara, jer obnavljajući ga, mi u stvari obnavljamo Srbiju i našu svetosavsku, srpsku naciju".

Direktor Zadužbine Svetog manastira Hilandar Milivoj Ranđić precizirao je da je u 2022. i 2023. godini glavni zadatak bio obnova izgorelog dela manastira, pre svega Dohije i Igumenarije, kao i da su prošle godine dovršeni svi grubi građevinski radovi objekata Dohije i započeti radovi na Igumenariji.

Ranđić je rekao da je glavni zadatak do kraja 2024. godine završetak Igumenarije, kada će celokupan izgoreli deo manastira biti završen, a završni zanatski radovi na Igumenariji radiće se i tokom 2025. godine.

Na sastanku Komisije je konstatovano da se istovremeno radi i na zaštiti i restauraciji pokretnog nasleđa živopisa, predmeta sveštene umetnosti, rukopisnog nasleđa, starih štampanih knjiga, arhiva i biblioteka, etnografske zbirke, uključujući i aktivnosti popisa sa katalogizacijom i digitalizacijom, kao i unapređenje manastirske ekonomije i kulturnog predela u cilju održivog razvoja i dugoročnog samoodržanja, kao i očuvanja ukupnog nasleđa.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Princeza žrtvovana za Srbiju
srbija, grb

Heroine Srbije

06.06.2023. 02:50

Princeza žrtvovana za Srbiju

Negde oko 1373. godine, u Kruševcu je rođena Olivera Lazarević, najmlađa kći kneza Lazara i kneginje Milice Hrebeljanović, legendarna srpska princeza koja je u teškoj, gotovo izgubljenoj situaciji po Srbiju, posle Kosovskog boja 1389. godine, podnela najveću ličnu žrtvu, žrtvu svoje čednosti i mladosti, za spas svoje nacije i države.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
13°C
03.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve