Vesti
11.07.2019. 13:39
Tanjug

HOLANDSKI VOJNICI TUŽE VLADU ZBOG SREBRENICE: Poslati su u nemoguću misiju

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Grupa veterana iz holandskog bataljona Unprofora, koja je 1995. činila deo UN-ovih mirovnih snaga u zoni Srebrenice, pokreće tužbu protiv vlade Holandije.

Oni u toj tužbi traže vraćanje časti, izvinjenje i isplatu simboliče odštete, preneo je holandski dnevni list AD.

Advokat veterana, Mihael Rupert, izjavio je da su holandski vojnici bili poslati u "nemoguću misiju". "Država je poslala te vojnike u nemoguću misiju i tamo ih je napustila", rekao je Rupert.

Povezane vesti - Počela komemoracija u Potočarima

On je ranije izjavio da je vojnicima tokom tih događaja u Srebrenici naneta velika šteta, telesne, psihološke i finansijske prirode, kao i njihovim društvenim životima.

Pre tri godine se oko 230 veterana okupilo u nameri da pokrenu tužbu protiv Holandije, ali su odustali prošle godine kada je ministarka odbrane Ank Bajlefeld najavila istragu povodom problema sa kojima se holandski veterani iz Srebrenice još uvek suočavaju.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Darko Bandic

Iako ministarka i dalje vodi razgovore sa radnom grupom bivših mirovnjaka, izvestan broj veterana ima utisak da se ipak ništa konkretno ne preduzima, objasnio je advokat Rupert.

U ovom trenutku oko dvadeset vojnika namerava ponovo da pokrene tužbu protiv vlade Holandije, a njihov zastupnik očekuje da će se grupi pridružiti još oko stotinu veterana.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve