HOLANDSKI VOJNICI TUŽE VLADU ZBOG SREBRENICE: Poslati su u nemoguću misiju

HOLANDSKI VOJNICI TUŽE VLADU ZBOG SREBRENICE: Poslati su u nemoguću misiju

Shutterstock


Grupa veterana iz holandskog bataljona Unprofora, koja je 1995. činila deo UN-ovih mirovnih snaga u zoni Srebrenice, pokreće tužbu protiv vlade Holandije.

Oni u toj tužbi traže vraćanje časti, izvinjenje i isplatu simboliče odštete, preneo je holandski dnevni list AD.

Advokat veterana, Mihael Rupert, izjavio je da su holandski vojnici bili poslati u “nemoguću misiju”. “Država je poslala te vojnike u nemoguću misiju i tamo ih je napustila”, rekao je Rupert.

Povezane vestiPočela komemoracija u Potočarima

On je ranije izjavio da je vojnicima tokom tih događaja u Srebrenici naneta velika šteta, telesne, psihološke i finansijske prirode, kao i njihovim društvenim životima.

Pre tri godine se oko 230 veterana okupilo u nameri da pokrenu tužbu protiv Holandije, ali su odustali prošle godine kada je ministarka odbrane Ank Bajlefeld najavila istragu povodom problema sa kojima se holandski veterani iz Srebrenice još uvek suočavaju.

AP Photo/Darko Bandic

AP Photo/Darko Bandic

Iako ministarka i dalje vodi razgovore sa radnom grupom bivših mirovnjaka, izvestan broj veterana ima utisak da se ipak ništa konkretno ne preduzima, objasnio je advokat Rupert.

U ovom trenutku oko dvadeset vojnika namerava ponovo da pokrene tužbu protiv vlade Holandije, a njihov zastupnik očekuje da će se grupi pridružiti još oko stotinu veterana.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar