Vesti
24.11.2020. 15:59
Tanjug

HOTI: Ili dogovor stranaka oko predsednika ili izbori

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Premijer privremenih institucija u Prištini Avdulah Hoti izjavio je da za izbor predsednika postoje samo dve mogućnosti - ili dogovor političkih stranaka oko novog predsednika ili izlazak na izbore.

On je kazao da je više nego jasno da kosovske institucije nemaju predsednika i da bi trebalo da se izabere novi, ali da je za izbor novog u skupštini potrebno 80 glasova u skupštini koje, kako kaže, ova vladajuća koalicija nema, prenosi prištinski Reporteri.

Povezane vesti - Refleksija

"To zahteva da sednemo sa opozicionim političkim partijama i vidimo da li možemo da se dogovorimo, a nadam se da ćemo to brzo učiniti. Ukoliko nema takvog dogovora onda treba da se dogovorimo o datumu izbora, sigurno neki datum koji odgovara građanima. To su dva ustavna puta kojim treba ići narednih nedelja", rekao je Hoti.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Prema njegovim rečima, verovatno će se uskoro organizovati prvi sastanak sa svim partijama na kojem će se razgovarati o tim temama.

Govoreći o Specijalnom sudu, Hoti je rekao da se od njegovog osnivanja 2015. godine očekivalo da će biti hapšenja, ali se nije znalo ko će biti optužen i za koja dela.

Povezane vesti – INTERVJU BRANISLAV TAPUŠKOVIĆ: Tači neće biti optužen za “žutu kuću”

Kako kaže, budući da nije lako što je Kosovo ostalo bez predsednika, dvojice bivših predsednika skupštine i šefa jedne parlamentarne grupe, treba biti obazriv u svom ponašanju prema Specijalnom sudu.

"Sada smo u takvoj situaciji, i koristićemo sve instrumente Ustava i zakona koji su nam na raspolaganju kako bismo pomogli. Pružamo podršku njihovoj odbrani, podršku definisanu zakonom u okviru Ministarstva pravde", rekao je Hoti.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve