Vesti
29.02.2024. 19:00
Beta

Američki ambasador

Hovenijer o Kurtiju: "Nismo mogli jasnije da kažemo..."

Aljbin Kurti
Izvor: EPA / Georgi Licovski

Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer (Jeffrey Hovenier) izjavio je da njegova vlada nije mogla da jasnije iskaže nezadovoljstvo kvalitetom partnerstva sa vladom premijera Aljbina Kurtija.

Prema njegovim rečima, vlada Kosova nije bila dovoljno pažljiva prema brigama koje su iznosili oko primene Pravilnika Centralne banke Kosova (CBK) o gotovinskom plaćanju.

On je pred jednim brojem novinara u ambasadi u Prištini rekao da njegova zemlja neće pružati neupitnu podršku bilo kojoj vladi Kosova, bez obzira na činjenicu što će, kako je istakao, " uvek podržavati nezavisnost i narod Kosova".

Ponovio je da SAD ne dovode u pitanje zakonitost Pravilnika CBK, već način na koji je doneta i njen uticaj na srpsku zajednicu na Kosovu.

Odluka CBK, koja je stupila na snagu 1. februara, uređuje da evro bude jedino sredstvo za gotovinska plačanja, čime se ukida dinar koji je do sada cirkulisao u srpskim sredinama za primanja koja su dobijali iz budžeta Srbije.

Međunarodna zajednice izrazila je zabrinutost, SAD je bila najglasnija u tome, da bi ova odluka mogla da ima negativan uticaj na kosovske Srbe i podigne etničke tenzije.

Od kosovskih vlasti je zbog toga zatraženo odlaganje primene ove uredbe.

Hovenier je rekao da se pitanje dinara ipak treba razmatrati u okviru dijaloga Kosova i Srbije jer, kakako je ukazao, to pitanje utiče na pojedince.

"To ima direktan uticaj na ranjivije pojedince", rekao je Hovenier, navodeći primer 70-godišnjaka koji je navikao da ide da podiže penziju.

Hovenier je rekao i da Srbija ne treba da ima veto na način pružanja pomoći, već da se o ovom pitanju treba razgovarati.

Američki ambasador je kazao i da njegova zemlja očekuje da vlada Kosova formira Zajednicu opština sa srpskom većinom (ZSO), te da prosledi statut Ustavnom sudu Kosova na razmatranje.

On je savetovao vladu Kosova da nacrt Statuta ZSO koji su dobili prošle godine dostavi na ocenu ustavnosti tom sudu "i time stekne značajnu korist".

"Biće odgovora da li je (dokument) ustavan ili ne, da li ima izvršna ovlašćenja ili ne, a mi mislimo da tu ocenu može dati samo Ustavni sud", kazao je on.
 

Ovako nešto, kako je istakao, "će stvoriti drugačiju dinamiku i odražavaće posvećenost Kosova da ispuni svoje obaveze".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve