Vesti
14.02.2024. 18:41
Beta

Kurti

"Kosovo nema većeg partnera od SAD"

Aljbin Kurti
Izvor: EPA / Georgi Licovski

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da partnerstvo sa Amerikom nije ugroženo i da Kosovo nema važnijeg partnera, saveznika i prijatelja od SAD.

 

On je tako prokomentarisao izjavu pomoćnika američkog državnog sekretara Džejmsa O'Brajena koji je, po navodima medija, u utorak rekao da "ako nas (SAD) ne tretiraju kao partnera, nećemo se odnositi prema vladi Kosova kao partner".

"Kosovo nema važnijeg partnera, saveznika i prijatelja od SAD, i ja, kao predsednik Vlade Republike Kosovo, sarađujem sa njima", kazao je Kurti.

On je, prilikom posete bolnici u Prizrenu, podsetio da je Centralna banka Kosova (CBK) predstavila plan od deset tačaka za sprovođenje (finansijske) uredbe. 

"Mi smo demokratska republika, Vlada poštuje nezavisne državne institucije kao što je CBK, a među ovih deset tačaka, CBK nije predvidela nikakve kaznene mere", kazao je Kurti.

Dodao je da bez kazni i incidenata žele da idu dalje u primeni uredbe.

"Ustavnost i zakonitost su naš prioritet, ali istovremeno brinemo i o miru i bezbednosti, brinemo i o boljitku građana Srba", kazao je premijer Kosova.

Dodao je da je on premijer koji ne želi da građani imaju manje novca, već da, kako je rekao, imaju više novca.

Naveo je da je CBK poslala pismo Narodnoj banci Srbije, te da se, kako je kazao, nada da će odgovoriti. 

"Dinar na Kosovu nije zabranjen, reč je o dinaru kao sredstvu gotovinskog plaćanja, a ne o dinaru koji građani mogu da imaju", ponovio je on.

Dodao je da će dati vremena za tranziciju u vezi sa sprovođenjem uredbe CBK.

"Ne želimo nikoga da kaznimo nikakvim merama, već da napravimo ovu tranziciju, da se svaka finansijska transakcija legalizuje, formalizuje, partnerstvo sa SAD zbog toga nije ugroženo”, rekao je Kurti.

Upitan šta Vlada čini da aktuelizuje "problem zločina koje je počinila Srbija", Kurti je rekao da je Kosovo osnovalo Institut za istraživanje i dokumentovanje zločina, te pozvao Specijalno tužilaštvo Kosova da bude što aktivnije u njihovom, procesuiranju.

Kurti je govorio i "o pretnjama Srbije Kosovu" i da je, kako je rekao, "Kosovo uz podršku saveznika sve snažnije".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve