Vesti
26.02.2024. 08:23
Beta

Aktuelno

Hrvatska odbacila optužbe Srbije da se da meša u njene unutrašnje stvari

Srbija i Hrvatska
Izvor: Shutterstock

Hrvatsko ministarstvo spoljnih i evropskih poslova odbacilo je optužbe Srbije da se meša u njene unutrašnje stvari.

U saopštenju za javnost povodom protestne note Srbije ministarstvo je utvrdilo da je ministar Gordan Grlić Radman samo "konstatovao činjenicu" o neusklađenosti srpske politike sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU u odnosu na rusku agresiju na Ukrajinu.

Hrvatsko ministarstvo smatra da izjave iz Srbije ponovo pokazuju "svesno i sistemsko negiranje činjenica o naravi događaja u Ukrajini odnosno stvarni stav Srbije prema tome".

"Evropska porodica ima svoje vrednosti, koje uključuju i poštovanje međunarodnog poretka. Taj međunarodni poredak narušen je ruskom agresijom na suverenu i nezavisnu Ukrajinu", navodi se u saopštenju koje je prenela agencija Hina.

Zbog toga hrvatsko minstarstvo još jednom poziva Srbiju da "što pre prema pitanju agresije na Ukrajinu, uskladi svoju politiku sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU-a i tako se uistinu svrsta na pravu stranu istorije".

"Kao što smo već isticali, ne može se biti kandidatkinjom za članstvo u EU-u i koristiti sve dobrobiti toga, a pritom neprincipijelno i proračunato izbegavati osudu ruske agresije i politike EU-a vezano uz to", dodaje se u saopštenju.

Povod za protestnu notu Srbije bila je izjava hrvatskog šefa diplomatije Gordana Grlića Radmana za N1 televiziju da predsednik Srbije Aleksandar Vučić vodi dvostruku politiku i da je "ruski trabant ili satelit". 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
23.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve