Vesti
25.02.2024. 11:40
Beta

Reakcija

Dačić najavio protestnu notu Hrvatskoj, EVO i zašto

srbija hrvatska
Izvor: Shutterstock

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić najoštrije je osudio izjavu hrvatskog ministra spoljnih poslova Gordana Grlić Radmana i saopštio da će Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputiti Hrvatskoj protestnu notu.

"U Hrvatskoj se sistematski godinama unazad gradi atmosfera mržnje prema Srbiji i srpskom narodu. Samo jedan od takvih primera je izjava hrvatskog ministra spoljnih poslova Grlić Radmana, kojom napada Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića", naveo je Dačić, a saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova.

Grlić Radman je ranije izjavio da Vučić mora da odluči na kojoj će stolici sedeti, aludirajući na njegove pokušaje da zadrži dobre odnose i sa Rusijom i sa Evropskom unijom.

"Vučić može biti trabant i satelit Rusije, ali maligni uticaji Rusije na Zapadnom Balkanu neće biti dopušten", izjavio je Grlić Radman.

Dačić je rekao da niko nema pravo, a ponajmanje Hrvatska, da deli lekcije i brutalno se meša u unutrašnje stvari Srbije.

"Srbija je zemlja koja vodi suverenu i nezavisnu spoljnu politiku, koja je u interesu isključivo naših građana i našeg naroda. Srbija i Vučić nisu ničiji trabanti. Hrvatski ministar nije naučio lekcije iz istorije, pa zaboravlja, ili bi želeo da se zaboravi, da je Hrvatska bila najverniji trabant Austrougarske i nacističke Nemačke, sa Nezavisnom Državom Hrvatskom, koja se borila čak i posle Hitlerovog samoubistva, sve do 15. maja, šest dana posle kapitulacije Nemačke", rekao je Dačić.

"Bili su kao trabanti veći nacisti od nacista. Mi smo sluge samo Srbije i naših građana", poručio je prvi potpredsednik Vlade Srbije.

On je dodao da Ministarstvo spoljnih poslova Srbije najoštrije osuđuje ovu sramotnu izjavu Grlić Radmana i da će uputiti Hrvatskoj protestnu notu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić napisao je juče na Instagramu da se hrvatski ministar spoljnjih poslova Gordan Grlić Radman ne samo brutalno meša u unutrašnje stvari Srbije, već "po običaju laže i vređa srpski narod i preti građanima Srbije".

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve