Vesti
19.10.2023. 14:03
Beta

(Ne)očekivano

Šta Hrvatska misli o spomeniku Draži Mihailoviću u Beogradu

Hrvatska
Izvor: Shutterstock

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske oštro je kritikovalo Srbiju zbog otvaranja spomen-sobe sa spomenikom vođi četničkog pokreta Dragoljubu Draži Mihailoviću u Beogradu, navodeći da je glorifikacija ratnih zločinaca suprotna evropskim vrednostima.

Ministarstvo je u saopštenju navelo da su "takvi postupci apsolutno neprihvatljivi, zabrinjavajući i u potpunoj suprotnosti s onim što Srbija deklarativno navodi kao svoj strateški cilj, a to je članstvo u EU".

"Nažalost, ovaj događaj samo je poslednji u nizu onoga što u Srbiji traje već godinama - proces rehabilitacije četničkog pokreta, pa i samog njegovog vođe Draže Mihailovića", navelo je Ministarstvo u Zagrebu.
 

Dodaje se da Hrvatska osuđuje taj čin i da očekuje od Srbije i njenih institucija "da odbace politiku relativizacije i veličanja zločina".

"Prekrajanje prošlosti, kao i glorifikacija ratnih zločinaca, suprotni su evropskim vrednostima, predstavljaju vređanje žrtava, kao i svih pripadnika naroda koji su bili žrtve onih koji se sada rehabilituju", dodaje Ministarstvo spoljnih I evropskih poslova.

Navodi se i da se odnosi mogu graditi "samo na iskrenom odnosu prema prošlosti, pomirenju i rešavanju otvorenih pitanja" i da Hrvatska očekuje "konkretne poteze" Srbije u rešavanju sudbine nestalih, po pitanju nadležnosti za procesuiranje ratnih zločina i u svim drugim otvorenim pitanjima.

Spomen-soba Mihailoviću i spomenik na ulici pred njom su otvoreni masovnim skupom 17. oktobra u privatnom prostoru u beogradskoj opštini Zvezdara, na inicijativu Igora Braunovića, narodnog poslanika Socijalističke partije Srbije, koji je i vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća Srbijašume, predsednik udruženja Naša Drina i Boračke organizacije Srbije i Srpske.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Predsednik opštine Nikšić o parastosu Draži Mihailoviću
crkva, zvona

"Moje je pravo"

19.07.2023. 17:00

Predsednik opštine Nikšić o parastosu Draži Mihailoviću

Predsednik Opštine Nikšić Marko Kovačević je saopštio da je njegovo neotuđivo pravo i Ustavom garantovana verska sloboda da prisustvuje službama i obredima verske zajednice, i da se tamo, kako je rekao, "moli za duše onih za koje misli da treba".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve