Vesti
10.07.2023. 20:00
Beta

Sporna kulturna baština

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova uputilo protestnu notu Srbiji

Hrvatska
Izvor: Shutterstock

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova uputilo je protestnu notu Srbiji zbog novog posezanja za hrvatskom kulturnom baštinom, saopšteno je u Zagrebu.

Reč je o reakciji na deklaraciju "Granice srpske književnosti" koja je doneta na 4. interkatedarskoj srbističkoj konferenciji 24. i 25. juna u Tršiću.

Hrvatska smatra da je Deklaracija neprihvatljiva jer se u njoj "ponovno neargumentovano prisvajaju delovi hrvatske nacionalne kulturne baštine".

Kako je u saopštenju navedeno, za Hrvatsku je to nastavak delovanja i prakse institucija Srbije koji su viđeni tokom nedavnog usvajanja Zakona o kulturnom nasleđu, kada je hrvatsko ministarstvo uputilo službenu notu Srbiji.

U saopštenju se ističe da Hrvatska "ne spori suvereno pravo država da na unutrašnjem planu pravno urede područje zaštite i očuvanja njihovih kulturnih dobara, koja između ostaloga svedoče o njihovim kulturnim i civilizacijskim dosezima".

"Republika Hrvatska, međutim, smatra da je posezanje i prisvajanje kulturne baštine drugih država i naroda krajnje neprihvatljivo te suprotno duhu evropskih vrednosti i saradnje kao jednih od temeljnih odrednica Evropske unije čijem članstvu aspirira i Republika Srbija", zaključeno je u saopštenju.

Srbiju je zbog deklaracije nedavno kritikovala i hrvatska ministarka kulture Nina Obuljen Koržinek koja je pozvala tu zemlju da prestane da poseže za tuđim i falsifikuje istoriju.

Hrvatska akademija nauke i umetnosti i Matica hrvatska takođe su kritikovale Srbiju ocenjujući da se u deklaraciji "Granice srpske književnosti" naslućuje imperijalistička podloga za širenje stvarnih granica srpske države jednog dana u budućnosti.

Hrvatske kulturne institucije su istakle da se i u novoj deklaraciji opet poseže za dubrovačkom književnošću, s tim da "to sada čine na tankoćutniji način uvodeći termin dvostruka pripadnost".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zbog čega je Hrvatska uputila protestnu notu Srbiji
Srbija i Hrvatska

Kontaktiran i Ivica Dačić

06.02.2023. 14:50

Zbog čega je Hrvatska uputila protestnu notu Srbiji

Hrvatska je uputila protestnu notu Srbiji jer je poslaniku i predsedniku stranke Suverenisti, Marijanu Pavličeku, u subotu zabranjem ulazak u Srbiju, pišu hrvatski mediji.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve