Vesti
06.02.2023. 14:50
Beta

Kontaktiran i Ivica Dačić

Zbog čega je Hrvatska uputila protestnu notu Srbiji

Srbija i Hrvatska
Izvor: Shutterstock

Hrvatska je uputila protestnu notu Srbiji jer je poslaniku i predsedniku stranke Suverenisti, Marijanu Pavličeku, u subotu zabranjem ulazak u Srbiju, pišu hrvatski mediji.

Ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman kontaktirao je u nedelju, kada je saznao za to, sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem i iskazao nezadovoljstvo zbog postupanja prema državljaninu Hrvatske, a Ministarstvo je prenelo i protest ambasadorki Srbije u Zagrebu, Jeleni Milić.

Prema navodima agencije Hina, ambasadorka Srbije je pozvana na razgovor u hrvatsko ministarstvo.

Zagrebački "Večernji listi" je preneo da je poslaniku desne, konzervativne stranke Suverenisti i članu saborskog Odbora za Hrvate van Hrvatske, Marijanu Pavličeku, u subotu zabranjen ulazak u Srbiju.

On je bio pozvan da prisustvuje Šestoj "Šokačkoj večeri" u Vajskoj, u Vojvodini, u organizaciji Hrvatskog kulturno-umetničko društva "Antun Sorg".

Pavliček je ispričao za taj list da su srpski policijaci i carinici na graničnom prelazu Bogojevo bili korektni, osim što je morao tri sata bude u automobilu bez ikakvog objašnjenja.

"Nije pomoglo ni to što kao saborski poslanik imam i diplomatski pasoš koji bi trebalo da mi garantuje nesmetan prelazak granice i kretanje po drugoj državi", rekao je Pavliček.

On je dodao da mu je na granici diplomatski pasoš oduzet.

"Na kraju su mi doneli rešenje po kojem mi se zabranjuje ulazak u Republiku Srbiju jer, kako oni kažu, ugrožavam bezbednost države i njenih građana. Posle toga mogao sam se samo okrenuti i vratiti u Vukovar", ispričao je Pavliček.

On je rekao da ne vidi razlog za takvo postupanje srpske policije, posebno u vreme "otopljavanja odnosa"  Hrvatske i Srbije, osim, kako je rekao, ako nije reč o nekakvoj osveti jer prošle godine predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću, nije bilo dozvoljeno da poseti Jasenovac.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Plenković i Milanović ponovo u klinču
Hrvatska

Hrvatska

31.01.2023. 18:25

Plenković i Milanović ponovo u klinču

Premijer Hrvatske Andrej Plenković ocenio je da predsednik Zoran Milanović svojim izjavama "urušava spoljnopolitički kredibilitet Hrvatske".
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
14°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve