“I MI ĆEMO IMATI KORISTI” Cerar: Slovenija podržava “mini šengen”

“I MI ĆEMO IMATI KORISTI” Cerar: Slovenija podržava “mini šengen”

foto: Shutterstock


Slovenija podržava saradnju balkanskih zemalja, kao što je slučaj “mini šengenske” saradnje Severne Makedonije, Srbije i Albanije, izjavio je danas slovenački ministar za spoljnu politiku Miro Cerar na parlamentarnom Odboru za inostranu politiku.

“Od takvog delovanja korist, takođe, ima i Slovenija”, rekao je on, preneo je STA.

Shutterstock

Shutterstock

Međutim, ključna stvar za bolju saradnju i uspeh ovih zemalja u budućnosti biće njihov ulazak u EU, rekao je Cerar, ponovivši zvanični stav Slovenije o proširenju EU na zapadni Balkan.

“Što bolje ove zemlje sarađuju, stvaraju stabilnije okruženje… što je više bezbednosti, to su veće mogućnosti i za slovenačke kompanije, turističku razmenu u oba smera”, rekao je Cerar odgovarajući na pitanje člana Odbora.

Ali same zemlje ne mogu postići iste rezultate kao što bi to učinile “u sinergiji sa EU”, a Slovenija insistira na tome da je ključ uspeha zapadnog Balkana i jos bolja saradnja među tim zemljama proširenje EU.

RAMA VUCIC I ZAEV

Povezane vesti – Kako je “mali šengen” zavadio Prištinu i Tiranu?

Cerar je, takođe, govorio o mnoštvu žarišta širom sveta, uključujući intervenciju Turske u Siriji i bušenje nafte kod obala Kipra. Odbor za spoljnu politiku razgovarao je iza zatvorenih vrata o ekspanziji slovenačke diplomatske i konzularne mreže.

Kako je STA preneo nezvanične izvore, Slovenija razmišlja o otvaranju predstavništava u Irskoj, Švedskoj, Aziji i Africi.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar