Vesti
13.11.2019. 18:08
Tanjug

"I MI ĆEMO IMATI KORISTI" Cerar: Slovenija podržava "mini šengen"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Slovenija podržava saradnju balkanskih zemalja, kao što je slučaj "mini šengenske" saradnje Severne Makedonije, Srbije i Albanije, izjavio je danas slovenački ministar za spoljnu politiku Miro Cerar na parlamentarnom Odboru za inostranu politiku.

"Od takvog delovanja korist, takođe, ima i Slovenija", rekao je on, preneo je STA.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Međutim, ključna stvar za bolju saradnju i uspeh ovih zemalja u budućnosti biće njihov ulazak u EU, rekao je Cerar, ponovivši zvanični stav Slovenije o proširenju EU na zapadni Balkan.

"Što bolje ove zemlje sarađuju, stvaraju stabilnije okruženje... što je više bezbednosti, to su veće mogućnosti i za slovenačke kompanije, turističku razmenu u oba smera", rekao je Cerar odgovarajući na pitanje člana Odbora.

Ali same zemlje ne mogu postići iste rezultate kao što bi to učinile "u sinergiji sa EU", a Slovenija insistira na tome da je ključ uspeha zapadnog Balkana i jos bolja saradnja među tim zemljama proširenje EU.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Povezane vesti - Kako je "mali šengen" zavadio Prištinu i Tiranu?

Cerar je, takođe, govorio o mnoštvu žarišta širom sveta, uključujući intervenciju Turske u Siriji i bušenje nafte kod obala Kipra. Odbor za spoljnu politiku razgovarao je iza zatvorenih vrata o ekspanziji slovenačke diplomatske i konzularne mreže.

Kako je STA preneo nezvanične izvore, Slovenija razmišlja o otvaranju predstavništava u Irskoj, Švedskoj, Aziji i Africi.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
7°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve