Vesti
20.01.2023. 08:55
Beta

Igor Jurić

"Amber alert" u Srbiji do kraja godine?

otmica, kidnapovanje
Izvor: Shutterstock

Direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić ocenio je da je realno da sistem za prijavljivanje nestanka dece "Amber alert" bude uveden u Srbiji do kraja godine.

 

Jurić je kazao da je već formiran tim u kome će biti predstavnici nevladinih organizacija, ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), Republičkog javnog tužilaštva, ministarstva pravde, ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ministarstva informisanja i telekomunikacija i drugih.

"Sad je već vrlo izvesno da ćemo krenuti sa radom vrlo brzo", rekao je Jurić za N1 on i dodao da već iduće nedelje očekuje prvi sastanak.

Dodao je da prethodna radna grupa koja je bila formirana nije učinila ništa, ali ističe da mu uliva optimizam "novi, potpuno drugi način komunikacije iz MUP-a".

Jurić je naveo da njegova organizacija najboljim smatra model Amber alerta iz SAD, jer je najefikasniji i podrazumeva prekid svih TV i radio programa, slanje SMS poruka putem svih mobilnih operatera sa informacijama i fotografijom nestalog deteta, objavljivanje slike na elektronskim bilbordima umesto reklama...

Upitan o kampanji protiv "Amber alerta", u kojoj je taj sistem dovođen u vezu sa pedofilijom, kaže da "ako neko ne želi da se brzo pronađe nestalo dete, ta osoba ima neki loš interes".

"Ja mislim da iza svega stoje ljudi koji su spremni da naude nekom detetu, i to otvoreno kažem", rekao je Jurić i dodao da država "treba da razmisli da li te ljude treba zvati na informativni razgovor".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
light rain
12°C
23.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve