Svet
03.08.2021. 13:05
Tanjug

15 godina kasnije

Nataša Kampuš i otmica koja je potresla svet

Nataša Kampuš, 3. 8. 2021.
Izvor: DPA / PAUL ZINKEN

Petnaest godina posle uspešnog bekstva iz ralja otmičara, koji je osam godina držao u podrumu, Nataša Kampuš kaže da je njen otmičar Volfgang Priklopil obožavao Adolfa Hiltera i da je želeo da se oseća kao što su se osećale žrtve Trećeg rajha.

Kampuš je 1998. godine, kada je imala svega 10 godina, oteta na putu do škole.

Njen slučaj potresao je celu Austriju, ali i svetsku javnost, posebno nakon što je uspela da pobegne i pošto se saznalo u kakvim okolnostima ju je držao otmičar.

Priklopil je devojčicu držao u podrumu svoje kuće, bez da je iko primetio osam i po godina njenu patnju.

"On je obožavao Hitlera i želeo je da se osećam kao što su se osećale žrtve nacista. Dao mi je malo da jedem, malo odeće, i ponižavao me je stalno. Terao me je i da obavljam teške poslove, te me je i ošišao do gole glave", objasnila je Kampuš, koja je 23. avgusta 2006. uspela da pobegne iz ralja otmičara, u intervjuu za austrijski javni servis ORF.

Inače, Kampuševa je dobila, kao obeštećenje kuću svog otmičara, koji je, kada je ona pobegla, izvršio samoubistvo bacivši se pred voz.

Kako je rekla, svaka dva meseca obilazi tu kuću u mestu Štrashof pokraj Beča, koja opominje šta se dešavalo iza visokih ograda i debelih zidova.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Oteli 163 učenika
skola-ucionica.png

Nigerija

25.07.2021. 15:18

Oteli 163 učenika

Otmičari u Nigeriji oteli su čoveka koji je poslat da dostavi otkupninu da bi se oslobodile desetine otete školske dece.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve