Vesti
11.08.2021. 09:20
Tanjug

Virusolog

Ima li Lambda soja u Srbiji?

ljudi
Izvor: EPA / VALDRIN XHEMAJ

Virusolog Ana Gligić smatra da će pre ili kasnije i u Srbiji biti registrovana opasnija lambda varijanta koronavirusa, ali ne očkuje jači udar kovida u budućnosti, jer podaci o bolničkim pacijentima ukazuju da su vakcine efikasne.

Gligić je za Novosti rekla da je lamda varijanta virusa korona sa tri mutacije na spajk proteinu, zbog kojih je zaraznija i otpornija na antitela, otkrivena do sada u 30 država i da je u nekom trenutku možemo očekivati u Srbiji, ali ne deli projekcije većine epidemiologa u državi da bi korona mogla da udari jače nego do sada, već je na osnovu dosadašnjeg višedecenijskog virusološkog iskustva mišljenja da bolest ipak slabi.

Bez obzira na sve nepoznanice o virusu korona i posle godinu i po dana od početka pandemije, podatak da je 90 odsto obolelih od kovida na bolničkom lečenju nevakcinisano dovoljno govori da vakcine rade, smatra nekadašnja direktorka Nacionalne referentne laboratorije za variolu i druge viruse.

Ona je mišljenja da, ako se uzme broj zaraženih od početka epidemije i 50,2 odsto vakcinisanih među odraslom populacijom koji su primili bar jednu dozu, to predstavlja visok kolektivni imunitet na koronu, a pošto delta soj u većini slučajeva proizvodi lakšu kliničku sliku sve ukazuje da virus slabi, ali ima veću prenosivost.

Teže forme bolesti se razvijaju samo kod nevakcinisanih i zato nam nije potrebna treća doza vakcine, već treba poraditi na tome da što više ljudi bude imunizovano sa prve dve, zaključila je Gligić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kakav je to lambda soj i zbog čega bi trebalo da nas brine
Koronavirus

Nova opasnost

10.08.2021. 09:24

Kakav je to lambda soj i zbog čega bi trebalo da nas brine

Lambda soj koronavirusa nije samo zarazniji, nego je i otporniji na antitiela, tvrdi se u najnovijoj japanskoj studiji, drugim rečima, vakcine slabije štite od te varijante virusa.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
9°C
16.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve