Vesti
28.09.2020. 19:06
Tanjug

IMA ROK 30 DANA: Mustafa nije želeo da se izjasni o krivici

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Nekadašnji komadant u OVK Saljih Mustafa nije danas želeo da se pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova izjašni o krivici povodom optužbi koje mu se optužnicom stavljaju na teret.

"Neću se izjašnjavati, pre nego što to učinim želim da se konsultujem sa svojim braniocem", rekao je kratko Mustafa nakon što mu je ukratko predstavljena optužnica, kojom se tereti za ratne zločine po međunarodnom pravu za krivična dela: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo.

On ima pravo da se o krivici izjasni u roku od 30 dana.

Mustafu zastupa advokat po službenoj dužnosti, kojeg mu je dodelio sekretarijat Specijalizovanih veća.

Povezane vesti - MUSTAFA PRED SUDIJOM: Počela prva javna sednica Suda za OVK

On će ga zastupati tokom celog postupka.

S obzirom da se nalazi u pritvoru, Mustafa, prema rečima sudije za prethodni postupak, nema pravo da se brani sam.

Mustafin advokat naveo je da će odbrana možda osporavati legalnost ovog suda, te da he to u narednom periodu učiniti pisanim podnescima.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

U nastavku sednice sudija je obavestio Mustafu da može da se žali na odluku kojom mu je određen pritvor.

Na kraju je najavio da će najverovatnije za sledeći ponedelak zakazati prvu statusnu konferenciju na kojoj će se diskutovati o dokaznim materijalima, koje će od tužilaštva tražiti da obeleodani do petka.

Mustafa je u sudnici sedeo sa maskom na licu, a u sudnici je bio prisutan i njegov advokat, kao i glavni tužilac Specijalizovanih veća Džek Smit sa pomoćnicima.

U potvrđenoj optužnici protiv Mustafe se tvrdi da su krivična dela proizvoljnog lišavanja slobode, surovog postupanja i mučenja izvršena nad najmanje šest lica u periodu približno od 1. aprila 1999. do 19. aprila 1999. na imanju u mestu Zlaš na Kosovu koje je služilo kao zatvor.

Povezane vesti – Ističe vreme za nevine i nedostupne

Dalje se navodi da je jedan zatvorenik ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999.

Mustafa, zvani komadant Calji (48) uhapšen je i izručen Hagu 24. septembra, po nalogu sudije za prehodni postupak, nakon potvrđivanja optužnice. Do početka suđenja će biti pritvorskoj jedinici Specijalizovanih veća u Hagu.

Nakon prvog pojavljivanja optuženog, sudija za prethodni postupak je zadužen za pripremu predmeta za suđenje, a u međuvremenu saziva statusne konferencije na kojima se raspravlja o dokazima koji će se izvoditi na suđenju i drugim procesnim pitanjima.

Suđenje će se odvijati pred pretresnim većem, koje se imenuje naknadno.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
02.04.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve