Vesti
23.12.2020. 10:30
Tanjug

"Imam poverenja u Evropsku uniju, ali moramo i sami da nabavimo vakcine"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da veruje da će Evropska unija u Srbiju distribuirati značajne količine vakcine protiv koronavirusa i da se na to neće čekati mesecima, ali je napomenuo da je obaveza Srbije da i sama obezbedi vakcine za svoje građane.

Povezane vesti - Prvi kontigent Fajzerove vakcine stigao u Srbiju

Vučić je, upitan da li očekuje da će EU promeniti odluku i početi distribuciju vakcina pre maja, rekao da ima poverenja u EU i komesara Olivera Varheija da će biti distribuirane značajne količine vakcine i da se na to neće čekati mesecima nakon što vakcinu dobiju države EU.

"Ali, mi smo ljudi koji imamo obavezu vodimo našu zemlju, Srbiju, i naša je obaveza da se postaramo da pronađemo vakcinu i brinemo o narodu i građanima", rekao je Vučić.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Istakao je da će država uspešno obaviti i taj zadatak, kao što su, kako je naveo, uspešno nabavljeni i respiratori, kad ih nigde u svetu nije bilo dovoljno.

Podsetio je i da u Srbiji nema nestašiće proizvoda u prodavnicama i na tržištu i da se to nije ni događalo sve vreme koliko traje pandemija korona virusa u svetu.

"Masovno vakcinisanje već u januaru"

Vučić je izrazio uverenje da bi Srbija, sredinom januara, mogla da krene u masovniju vakcinaciju, ako sve bude u redu sa isporukom vakcina.

"Možda ćemo krenuti sa vakcinacijom više stotina hiljada ljudi, možda milion. Ako uspemo da završimo do kraja januara da vakcinišemo prvom dozom milion ljudi, to bi bilo važno", naglasio je Vučić u izjavi novinarima na pitanje kako je mala zemlja poput Srbije bila među prvima u nabavci vakcine.

Povezane vesti - BRNABIĆ: Do kraja godine tri vakcine u određenim količinama

On je istakao da ne možemo da se merimo sa zemljama Evropske unije, koja, kada nabavlja, nabavlja 300 miliona vakcina.

Zbog toga, kako je kazao, mi smo deo Kovax programa EU, i dali smo donaciju za izradu vakcina dva miliona evra, a i prvi iz regiona za program Kovax - četiri miliona evra.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Istakao je da računa da ćemo kroz Kovax progam dobiti značajan broj vakcina, ali i da se snalazimo sami. Kazao je da će Srbija ići konzervativnim putem, i da će odvojiti dve doze za svakog čoveka unapred.

"Neke zemlje rade drugačije, daju jednu dozu, a za 85 slučajeva potrebna je samo jedna. Mi nećemo da rizikujemo pa ćemo da odvojimo po dve. Da se ne dogodi da neko ne može prime drugu dozu", objasnio je Vučić.

Ponovio je da će neko od predstavnika države primiti prve vakcine, i da će to i on uraditi.

Kazao je da je njemu svejedno koju će primiti, iako neki "stručnjaci" sa kontradiktornim stavovima tvrde da neke nisu dobre.

"Ja ću da primim najlošiju. Šalim se, sve su vakcine dobre koje naša agencija za lekove odobri", naglasio je on.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
overcast clouds
6°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve