“IMAMO BOGATU ISTORIJU” Putin: Rusija i Srbija doprinose stabilnosti regiona

“IMAMO BOGATU ISTORIJU” Putin: Rusija i Srbija doprinose stabilnosti regiona

Shamil Zhumatov, Pool Photo via AP


Predsednik Rusije Vladimir Putin istakao je da su razgovori sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem bili korisni i sadržajni i da doprinose prijateljstvu i strateškoj saradnji dve zemlje.

“Rusija i Srbija daju veliki značaj stabilnosti regiona, težimo uspostavljanju dobrosusedstva i smanjenju konfliknog potencijala”, rekao je Putuin.

Putin je na zajedničkoj konferenicji za novinare rekao da su on i predsednik Srbije detaljno razmotrili sve aspekte rusko-srpske saradnje i razmenili mišljenja o situaciji na Zapadnom Balkanu, pre svega o Kosovu i Metohiji, ali i o drugim aktuelnim regionalnim problemima.

Odnosi Srbije i Rusije imaju bogatu istoriju i oslanjaju se na viševekovno prijateljstvo i uzajamnu pomoć, rekao je Putin te podsetio da su se dva naroda borila rame uz rame u Drugom svetskom ratu i borili se protiv nacizma.

Shamil Zhumatov, Pool Photo via AP

Shamil Zhumatov, Pool Photo via AP

U tom kontekstu, naveo je da će sledeće godine biti obeležan važan datum za Rusiju, 75 godina od kraja Otadžbinskog rata i da je Vučić prihvatio poziv da 9. maja iduće godine dođe u Moskvu.

On je rekao i da je zahvalan srpskim prijateljima za brižljiv odnos prema spomenicima, i sećanje na ruske vojnike kao i na tome da vidi srpske vojnike na Crvrnom trgu.

Putin je rekao i da je povećna trgovinska ramena razmena i da je vise od 2 milijarde dolara, da su ruske investicije bile oko 4 milijarde dolara, a gasna korporacija Gaspromnjet ulozila u cerku firmu u Srbiji oko 2 milijarde dolara, dok će do 2025. godine uloziti oš 1,4 milijarde dolara.

Povezane vesti – VUČIĆ: Da je 1999. godine Putin odlučivao, nikad ne bismo bili bombardovani

Rusija je vodeći isporučilac gasa u Sriji, rekao je on dodajući da je prošle godine za srpske potrošače isporučeno vise od 2,5 milijarde kubnih metaragasa.

On je podsetio na izgradnju gasno transpotnog sistema kopnenim i putem koji se pridružuje turskom toku i Evropi.

Naveo je da je dogovoreno i proširenje kapaciteta Banatskog dvor na 2,5 milijarde kubnih metara gasa.

Ukazao je da će biti povećana ne samo energetsk bezbednost Srbije, već i u reginu uopšte.

Putin je podsetio na infrastrukturne radove koje ruske kompanije izvode u Srbiji, kao sto je unapređenje železnice, modernizaija železničkog centra, brzina i efikasnost.

Shamil Zhumatov, Pool Photo via AP

Shamil Zhumatov, Pool Photo via AP

Puitin je rekao da Rusija predlaže i poboljšanje avio parka Er srbije, da isporučuju avione i tehničko servsiranje.

Podsetio je i na kompanije koje rade u Srbiji kao što je Zberbanka i Ros gas koje pružaju veliki broj usluga.

Kaže i da su srpske kompanije akivno predstavljene u Rusiji, i bave se izgradnjom, farmaceutikom, hranom, turizmom.

Rusija i Srbija razvijaju i saradnju u vojno tehničkoj oblasti, rekao je Putin navodeći da podržavaju vojnu neutralnost, ali pružaju pomoć u modernom naporužanju za odbrambene potrebe Srbije.

Povezane vesti –  Vučić: Srbija i Rusija mogu da se oslone jedna na drugu

Naveo je da predstanici Srbije učestvuju i u vojnim igrama i vežbama.

U Nišu je savremeni humanitani centar koji je namenjen za pomoć u nepogodama i vanrednim situacijama.

Kao važan segment saradnje izdvojio je i kulturnu sferu, najavljujući da će Srbiji uskoro biti vraćena stranica Miroslavljeog jevanđelja.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar