Vesti
04.12.2019. 14:47
Tanjug

"NEĆEMO DA GUBIMO PRIJATELJSTVO" Vučić: Srbija i Rusija mogu da se oslone jedna na drugu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ako na nekog Srbija može da se osloni u međunarodnoj areni to je Rusija, u to nema nikakve sumnje, a isto tako oni mogu na nas da se oslone, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dodajući da su odnosi dve zemlje prijateljski i bratski.

On je istakao i da je potrebno da bi građani Srbije živeli bolje da naša zemlja ima dobre odnose i sa Rusijom, EU i svim drugima.

"Nećemo mi da gubimo svoje prijateljstvo, (sa Rusijom) čak i da nemamo ništa od svega toga što je racionalno, samo zato što nam to neko naređuje, imamo svoju politiku i hoćemo da budemo svoj na svome i ništa više", rekao je Vučić iz Sočija za tv Hepiju.

Neki Evropljatni pitaju zašto ideš kod Putina.

"Jer vi čekate u redu, nekada čekate i tri sata kada dolazi na sastanak a ja ne moram da čekam tri sata i zbog toga idem", rekao je Vučić, dodajući da isto važi i za Kinu koju svi hoće da privuku za sebe.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bk

"Ne treba samo oni da imaju korist a mi da propadnemo. Zato smo otvorili vrata i Srbija neće da vodi samodovoljnu politiku već ćemo da sarađujemo sa svima i da vodimo politiku kako mi hoćemo u interesu našeg naroda", rekao je on.

Dodao je i da Srbija nije ništa učinila protiv ruskih interesa iako to nije bilo lako, jer je bilo bezbroj pritisaka.

Vučić je dodao da Rusija podržava Srbiju u najvažnijim stvarima, oko Kosova i Metohije i da dve zemlje dobro sarađuju u vojnim, ekonomskim, privrednim temama.

Upitan da prokomentariše navodne zahteve Zapada da Rusija po zahtevu Srbije pusti Kosovo u UN, Vučić je rekao da je "to vreme prošlo" i da danas takva opasnost ne postoji.

Povezane vesti - Lukašenko: Podrška Srbiji na svim nivoima; Vučić: Jedan od retkih pravih prijatelja

Dodaje da su Rusi uvek govorili da će da prate Srbiju u onome što bude želela oko KiM.

"Rusi žele da imaju Srbiju za saveznika na Balkanu, to je logično", istakao je on.

Vučić je ocenio i da je Putin uspeo da podigne Rusiju "zato im toliko smeta", koja i dalje nije ekonomski, ali je politički činitelj zahvaljujući Putinovoj snazi i da je on zaslužan za snažno mesto Rusije u svetu, naveo je Vučić.

Vučić je objasnio da Srbija vodi politiku vojne neutralnosti, a da vojnu neutralnost možete imati samo ako ste vojno snažni.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG / ZORAN ZESTIC

"Kako ćete da snažite armiju, ukoliko se ne naoružavate i ne opremate, a onda i jedni i drugi i treći prate svaki vaš potez, gde ste uzeli puske i avione...", napomenuo je Vučić.

On je objasnio i da su danas lošiji uslovi za prodaju oruzja i da se svi zato bore za svoje mesto i da zato nisu slučajni napadi na namensku industriju, jer je, kako kaže, vazno unistiti konkruitenciju pa makar i malu srpsku.

Podsetio je koliko je Srbija napredovala kada je u pitanju opremanje Vojske.

"Mi ćemo za mesec dva imati 14 migova-29, lovaca sa posebnim radarskim sistemom, stize devet helikoptera H-145 što za vosjku, sto za policiju, stize i stiglo je četiri MI 35, što su leteće tvrđave, stigla su tri MI-17 , naručili smo super pume...", naveo je Vučić.

On je dodao da neće ni da govori o raketama, Nori, oklopnim vozililima, Lazaru, dodajući da smo sistem za protivazdusnu odbranu već platili.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC

Komentarišući izveštaj Pentagona, kaže da se sve dešava u sklopu razlicitih pritisaka i da ima krugova koji smatraju da "Vucicć nije poslusan".

"To govori o dobroj politici Srbije, da je Srbija snaznija, a to je moj posao", ukazao je Vučić ističući da ste smetnja mnogima kada ste snažniji, kao i da to mnogima u okruženju ne odgovara.

Vučić je rekao i da je Soči grad koji se neverovatno izmenio i izgradio od kada je prvi put bio u njemu 2013. godine, a da je posebno zadovoljan što tome doprinose i srpski građevinari.

"Svi zatvraju svoja tržišta, a mi smo srećni sto su za nas otvorili svoja", kazao je Vučić.

On je istakao i da su ih sankcije naterale da misle o svojoj proizvodnji i da ne zavise od preživljavanja", zaključio je Vučić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve