Vesti
29.09.2019. 14:21
Tanjug

INICIJATIVA SPO: Josipu Brozu Titu oduzeti zvanje počasnog akademika

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Narodni poslanik SPO Aleksandar Čotrić uputio je otvoreno pismu predsedniku SANU Vladimiru Kostiću u kojem predlaže da ta institucija pokrene postupak za oduzimanje zvanja počasnog akademika Josipu Brozu Titu, jer smatra da on ni po jednom kriterijum ne zaslužuje da bude među srpskim "besmrtnicima".

Čotrić u pismu navodi da je Broz primljen u članstvo tadašnje Srpske akademije nauka 11. novembra 1948. godine pod ogromnim političkim uticajem i pritiskom vlasti na rukovodstvo Akademije, saopšteno je iz SPO.

"Predsednik Jugoslavije i Komunističke partije ni po čemu nije zaslužio ni tada, ni kasnije da bude u društvu Josifa Pančića, Jovana Cvijića, Nikole Tesle, Mihajla Pupina, Milutina Milankovića, Ive Andrića, Isidore Sekulić i drugih velikana koji su svojim delima zadužili i srpski narod i čovečanstvo", ocenjuje Čotrić.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

On dodaje da je Broz bio skromnog znanja i još skromnijeg obrazovanja, da se nije ostvario u profesijima kojima se bavio, da je na političkom planu uspostavio jednopartijsku diktaturu, a u ekonomiji plansku privredu i samoupravljanje koje su negirali i teorija i praksa.

"Brozov režim dozvoljavao je samo marksistički pogled na svet u nauci i umetnosti i zabranjivao je drugačije radove i proganjao je slobodnomisleće stvaraoce. Broz je vladao na štetu Srbije i srpskog naroda, dovodeći ih ustavnim i pravnim rešenjima u položaj neravnopravnosti i diskriminisanog naroda, posebno u Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori i pokrajini Kosovo", ocenio je Čotrić.

Povezane vesti - TITO JE KRIV ZA SVE

On podseća i da je Srpska kraljevska akademija svojevremeno, uprkos pritiscima, odbila da u svoje redove primi kralja Milana Obrenovića.

"Zato verujem da će sadašnji sastav SANU oduzeti zvanje akademika Josipu Brozu Titu i ispraviti veliku nepravdu i poniženje učinjeno pre 70 godina srpskoj nauci i umetnosti, pa i celom srpskom narodu", navodi Čotrić u otvorenom pismu predsedniku SANU.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve