Vesti
28.09.2019. 18:41
ekspres

IRINEJ: Đukanović je iz poštene porodice, nadam se da iver ne pada daleko od klade

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Patrijarh Irinej poručio je kako je uveren da će predsednik Crne Gore povući priznanje "lažne države Kosovo i da će se vratiti pravim vrednostima".

"Nadam se da iver ne pada daleko od klade i da će se on okrenuti pravim vrednostima", kazao je poglavar SPC-a.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve, opraštajući se od vernika na Trpezi ljubavi organizovanoj nakon liturgije povodom obeležavanja 800 godina autokefalnosti SPC-a, kazao je da ga je Đukanović pozdravio preko mitropolita Amfilohija i da mu je bilo žao što ne može prisustvovati, jer je sprečen.

Pročitajte još: EU je neuspešna u rešavanju kosovskog pitanja

"Đukanović potiče iz jedne poštene i ugledne porodice", kazao je Irinej i posebno se osvrnuo na majku Đukanovića, rekavši da je vernica.

U manastiru Rođenja Presvete Bogorodice u Grbaljskoj Podlastvi danas je održana služba osveštanja paraklisa Svetom Velikomučeniku Lazaru, a arhijerejsku liturgiju služio je srpski patrijarh Irinej u prisustvu 3.000 ljudi, preneo je portal IN4S.

"Nedostaje reč da se zahvalim i da izrazim osećanje. Dolazio sam na mnoga mesta, ali ovoliki narod i ovakav narod nisam susreo. Ovaj skup najbolje govori šta je Crna Gora bila i da je ostala ono što je bila. Hvala Bogu što je tako, to je sasvim normalno, ovde je narod sačuvao svoju veru, sačuvao ono što je nasledio od najsvetijih svojih predaka", rekao je srpski patrijarh posle liturgije.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

On je istakao da je danas blagosloveni dan.

"Naša crkva pre osam vekova dobila je značajno priznanje da je postala autokefalna, da je postala ravna svim drugim velikim pravoslavnim crkvama, počevši od Jerusalima. To preveliko delo izdejstvovao je Sveti Sava, najveća ličnost naše crkve i države", rekao je patrijarh posle liturgije.

On je u Grblju kazao da nije u prilici da nešto više kaže zbog svog zdravstvenog stanja, ali da može da kaže da je ovo veliki dan u našoj istoriji.

Patrijarh srpski je poručio srpskom narodu da ne napušta svoja ognjišta.

"Neće Gospod dopustiti da nestanemo sa lica zemlje. Sve što nam treba dao nam je. Zato upućujem apel vama prisutnima, a nadam se da taj apel obiđe našu zemlju i otadžbinu: Ne ostavljajmo svoju blagoslovemu zemlju za koju su najveći sinovi dali doprinos njenom uspehu i napretku. Ne napuštajmo svoju otadžbinu. Mi smo blagosloveni narod i naša kultura i istorija ostavljaju čvrste temelje koji se ne menjaju od danas do sutra", zaključio je srpski patrijarh Irinej.

Pročitajte još: "Crna Gora najviše diskriminiše srpsku crkvu"

Svetu liturgiju uz patrijarha Irinija sasluživali su mitropolit Crnogorsko-primorski Amfilohije, episkopi Raško-prizrenski Teodosije, umirovljeni Zahumsko-hercegovački Atanasije, Budimljansko-nikšićki Joanikije, Dioklijski Metodije, Bihaćko-petrovački Sergije, mileševski Atanasije i namesnik Bokokotorski otac Momčilo Krivokapić.

Svečanosti su prisustvovali ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori Zoran Bingulac, gradonačelnik Budve Marko Bato Carević i gradonačelnik Herceg Novog Stevan Katić.

https://youtu.be/RyQ5OI_lLY0

Nakon liturgije vernicima se obratio i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije koji je rekao da je danas veliki dan i pozdravio ambasadore Rusije i Srbije i predstavnike opštinskih vlasti.

"Daj Bože da današnje čudo Božije koje se dogodilo ovde da bude izmirenje braće i da se prekine krvavo bratoubilačko kolo. Da se svi nadahnemo duhom ove drevne svetinje i svetog kneza Lazara koji se žrtvovao", istakao je mitropolit.

Juče i danas u manastiru Podlastva proslavlja se 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i 1.500 godina od postojanja manastira.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
29.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve