IŠTVAN PASTOR: Bez preporoda sela,nema preporoda Srbije

IŠTVAN PASTOR: Bez preporoda sela,nema preporoda Srbije

Beograd, 19.05.2018. - 23. sednica Skupstine Autonomne pokrajine Vojvodine odrzana je danas u Novom Sadu. Na fotografiji govori predsednik Skupstine Istvan Pastor. (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/DS)


Ištvan Pastor je na sednici Nacionalnog saveta za spas cele Srbije, kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, naglasio da preporod sela nije stvar nacionalne pripadnosti već zajedničko, nacionalno pitanje svih koji žive u Srbiji. Predsednik Skupštine AP Vojvodine je u Palati Srbija rekao, između ostalog, da bez preporoda sela, nema preporoda Srbije.

“Kada govorimo o preporodu sela, govorimo o životu Srbije danas i sutra, govirimo o mladima, o jačanju duha zadrugarstva”, rekao je Pastor.

Podsetio je da je 1846. godine u Bačkom Petrovcu osnovana prva zadruga na ovim prostorima i istovremeno treća u svetu.
“Ako smo tada bili spremni i sposobni, možemo i danas”, smatra Pastor.

Povezane vesti – MIHAJLOVIĆ: Francuzi sutra predstavljaju studiju o metrou 

Kako je rekao, preporod sela odnosi se i na perspektivu, ekonomsko jačanje onih koji žive na selu, demografskom starenju, budućnosti škola u malim sredinama.
“Kada govorimo o preporodu sela, govorimo o uslovima života – o tome da li ima lekara, kakvi su putevi, infrastruktura, javni saobraćaj, ima li interneta”, rekao je Pastor.

Nazvao je herojskim poduhvatom zadatak koji je Nacionalni savet preuzeo na sebe, a njegovim članovima poželeo je uspeh u radu i ponudio pomoć i saradnju.

Inicijator za formiranje Nacionalnog saveta za spas sela Srbije je ministar za regionalni razvoj Milan Krkobabić, a osnivanje su podržali predsednik Srbije, Vlada Srbije i Srpska pravoslavna crkva.

Strateški cilj formiranja Nacionalnog tima je smanjenje regionalne neravnomernosti, stvaranje sistemskih preduslova za ekonomsku održivost porodičnih gazdinstava, kreiranje zdravog tržišnog ambijenta, poboljšanje i modernizacija infrastrukture i stvaranje svih socio-kulturnih preduslova za demografsko oživljavanje sela u Srbiji.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar