Vesti
19.03.2021. 17:47
Tanjug

IVANUŠA: Pozdravljam najnovije mere, virus se brže širi

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marijan Ivanuša izjavio je da, kao lekar, podržava najnovije mere uvedene u Srbiji u sprečavanju širenja koronavirusa, posebno zbog novog britanskog soja koji se brže i lakše širi.

On je, na pitanje novinara da li bi i koliko bi najnovije mere trebalo da se produže, rekao da dužina, odnosno trajanje tih mera uvek treba da prati epidemiološku situaciju.

"Zbog toga nemam odgovor na pitanje koliko dugo bi mere trebalo da traju. To zavisi od epidemiološke situacije. Videli smo u nekim drzavama to je bilo više nedelja", rekao je Ivanuša.

Naveo je da kada su pojedine zemlje videle da mere daju neki rezultat, onda su mogle da ih popuste.

Povezane vesti - Njena godina

Ivanuša kaže da je poznato da se u Srbiji, kao i drugim delovima Evrope, širi novi soj virusa koji je otkriven prvi put u Velikoj Britaniji.

"Za taj virus poznato je da se brže i lakse širi među ljudima i da može da rezultira u težem obliku bolesti. Zbog toga su jako bitne te mere kako bi se zaustavilo pogoršanje koje je počelo ne samo u Srbiji, nego i u ostalim delovima Evrope", rekao je Ivanuša.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ TANJA VALIC/ nr

Naglasio je da su mere uvedene u Srbiji jako bitne i da ih treba poštovati bez obzira na to što se sve veći i veći broj ljudi vakciniše.

"Još uvek smo na početku vakcinacije. Potpuno podržavam mere. Mere bi trebalo da traju neko vreme, jer je britanski soj virusa na neki način opasniji zbog bržeg i lakšeg širenja", rekao je Ivanuša.

Naveo je da veliko povećanje broja zaraženih može usporiti proces vakcinacije, jer se oni ne mogu vakcinisati.

"Drugo, možete imati veliki broj obolelih i među zdravstvenim radnicima, bez obzira na to što nekako očekujem da je većina zdravstvenih radnika već bila vakcinasana. Teška epidemija može, naravno, usporiti proces vakcinacije", kaže Ivanuša.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
29.09.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve