Vesti
02.12.2022. 12:41
Beta

Nezrela odluka

Dačić o "Kurtijevim Srbima i velikoalbanskim ciljevima"

ivica dačić
Izvor: Shutterstock

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, reagujući na imenovanje Nenada Rašića za ministra u Prištini, rekao je da je Aljbin Kurti "uveo neke njegove Srbe da bi realizovali velikoalbanske ciljeve" i da je glavni faktor pretnje u regionu.

"To što je Kurti uradio je apsolutno suprotno duhu dijaloga i onoga p čemu se pričalo u tom briselskom dijalogu. Cilj je oduvek bio da se Srbi učestvuju u institucijama, zato se i vodio taj dijalog da učestvuju Srbi koji imaju podršku Srba sa Kosova i Metohije... Uveo je neke njegove Srbe u privremene institucije u Prištini da bi realizovali velikoalbanske ciljeve", rekao je Dačić gostujući na televiziji Pink.

Rekao je da je Kurti raspisao izbore za decembar u opštinama gde su odbornici podneli ostavke, te da je to "novi datum za sukobe".

Dačić je rekao da je Kurti "nezreli političar koji želi da svojim potezima destabilizuje ceo region" i nazvao ga teroristom.

Kurtijeva politika, kako je rekao, je politika konflikta, dok je pristup Srbije predvidiv i uvek se poštuje dogovoreno.

"Posebno je iritantna pozicija Evropske unije koja stalno osudjuje i poziva obe strane. Sada je mlaka reakcija na nesumnjivo zaustavljanje briselskog dijaloga. O čemu sad vi da pričate kad na terenu imate potpuno drugačiju priču. Stalno se priča - idemo sada dalje, u neke nove pregovore. O čemu?", rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije istakao je da će državni vrh razgovarati o daljoj taktici, ali da je potrebno da se izbegne da se situacija na Kosovu i Metohiji otme kontroli.

Portparol Evropske unije Peter Stano je izjavio da je od vitalnog značaja da Priština poštuje sve neophodne korake prilikom imenovanja ministara koji predstavljaju, kako je naveo, nevećinsku zajednicu.

On je pozvao obe strane da hitno rade na povratku kosovskih Srba u sve kosovske institucije, u skladu sa obavezujućim sporazumima o dijalogu, a sve zainteresovane strane da se uzdrže od bilo kakve akcije koja bi dovela do povećanja tenzija u "ionako krhkoj bezbednosnoj situaciji".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vučić: "To što je uradio teroristički ološ Aljbin Kurti je za svaku osudu"
1

O izboru Rašića

02.12.2022. 10:18

Vučić: "To što je uradio teroristički ološ Aljbin Kurti je za svaku osudu"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je to što je uradio "teroristički ološ Aljbin Kurti" imenovanjem Nenada Rašića za ministra za zajednicu i povratak zaslužilo svaku osudu i da je EU pokazala "bedni antisrpski" odnos koji ima sa Srbijom.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
02.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve