Vesti
03.03.2023. 19:45
Beta

Ivica Dačić

"Srbija nije izvozila naoružanje ni u Rusiju ni u Ukrajinu"

Ivica Dačić 13.2.2023
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Srbija od početka rusko-ukrajinskog sukoba nije izvozila naoružanje ni u Rusiju ni u Ukrajinu, izjavio je u Beogradu ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

"Želim da najoštrije demantujem sve ono što se pojavilo u nekim medijima da Srbija izvozi naoružanje u Ukrajinu. Za nas je bitno da znamo ko od nas kupuje, ko je krajnji korisnik i to je proverljivo, za to postoje papiri, to nisu tajni poslovi i nikada nijedna dozvola drugačije nije data", rekao je Dačić na prijemu za izaslanike odbrane Ministarstva odbrane Srbije.

Dačić je kazao da država "ne daje dozvole za izvoz i ne izvozi naoružanje i vojnu opremu ni u jednu zemlju za koju smatra da bi sa međunarodne tačke gledišta bila sporna i problematična", i dodao da se Srbija "u tom pogledu nalazi pod izuzetnom kontrolom" budući da joj "UN i ostali stalno šalju istražne misije da je kontrolišu".

"Govorim o legalnim institucijama vlasti, o dozvolama koje nekoliko ministarstava izdaje za izvoz naoružanja i vojne opreme. U tom pogledu, nikada nijedna dozvola nije data za izvoz naoružanja od kada je počeo sukob u Ukrajini, niti je bilo izvoza na jednu ili na drugu stranu", naveo je Dačić.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila jeu četvrtak da je Moskva zatražila od Beograda zvaničan stav o informacijama da je Ukrajini isporučeno srpsko oružje.

Zaharova je kazala da takve informacije "izazivaju najdublju zabrinutost" Rusije i dodala da je to "isuviše ozbiljno pitanje", i sa stanovišta rusko-srpskih odnosa.

Kompanija Krušik je ove nedelje saopštila da ni na koji način nije povezana sa prodajom raketa krajnjem korisniku iz Ukrajine.

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević negirao je u ponedeljak da Srbija izvozi oružje u Ukrajinu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
few clouds
21°C
30.05.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve