Vesti
20.07.2022. 16:29
Beta

Ministarstvo odbrane

Iz Ministarstva objasnili šta je i za koga bilo u avionu palom u Grčkoj

Avion
Izvor: Shutterstock

Ministarstvo odbrane ponovilo je da Srbija poštuje sve međunarodne propise u trgovini naoružanja i vojne opreme i da je srpsko oružje koje se nalazilo u ukrajinskom avionu, koji se srušio u Grčkoj, bilo namenjeno vojsci Bangladeša, a ne vladi u Kijevu.

"Srbija ne samo da ovim avionom nije transportovala naoružanje Ukrajini, već od 2016. godine od kako se sistemski vodi kroz softvere evidencija za svaku dozvolu za promet naoružanja i vojne opreme, nijedna nije izdata za transport bilo kakve vrste naoružanja i vojne opreme iz Srbije ka Ukrajini. Jasno je i da pojedinim domaćim i inostranim krugovima, razočaranim što im je razobličena prvobitna laž da je Srbija transportovala naoružanje Ukrajini, ponestaje ideja u izmišljanju laži kojima pokušavaju da naštete Srbiji i njenoj odbrambenoj industriji", navodi se u saopštenju.   
 

Ministarstvo je navelo da je vlasnik robe privatna kompanija Valir a da se u avionu ukrajinske firme nalazilo 11,5 tona školskih i svetlećih minobacačkih mina.

Dodaje se da organizacija leta, maršruta i izbor kompanije nisu bili u nadležnosti Srbije.

"Napominjemo i da Srbija nije nadležna za dozvole za prelet tuđih teritorija, jer je to suverena odluka svake države, kojima se operater u ovakvim slučajevima obraća za preletnu dozvolu. Naša zemlja je u ovom slučaju poštovala međunarodno pravo i ispunila sve međunarodne obaveze, te na miru pružamo podršku grčkim vlastima da sprovedu detaljnu istragu", dodaje se u saopštenju.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve