Vesti
17.06.2022. 09:57
Beta

Aleksandar Bocan Harčenko

"EU tera Srbiju da uvede sankcije, a najveći je partner Rusije"

Sankcije Rusiji
Izvor: Shutterstock

Ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko rekao je da ne vidi da Beograd suštinski menja odnos prema Moskvi.

On je za Televiziju N1 istakao da EU tera Srbiju da uvede sankcije, dok, kako je ukazao, "sama ostaje najveći međunarodni ekonomski partner Rusije".

Govoreći o srpsko-ruskim odnosima, on je rekao da se oni suštinski ne menjaju i pored nekih preduzetih koraka od strane Srbije, poput glasanja za rezoluciju UN protiv invazije na Ukrajinu.
 

"Neki koraci su nas razočarali, mislim na rezoluciju u UN. Čuvajući prijateljski odnos, tražimo i razumemo stvarni razlog zašto", kazao je Bocan Harčenko.
 

Dodao da je potez Beograda bio posledica pritiska sa Zapada.

"Glupo bi bili reći da nam je sve jedno. Jesmo razočarani, ali odlično razumemo razlog zašto je Srbija morala da glasa na takav način", rekao je on.

Prema njegovim rečima, Srbija je moralako da glasa "zbog neverovatnog pritiska Zapada izvan svakih razumljivih granica".

Dodao je da Srbija od Rusije nikada nije trpela pritiske, te naveo da kao pritisak ne vidi ni svoju izjavu da bi uvođenje sankcija proizvelo štetu u ekonomskoj i socijalnoj sferi.

Kazao je da bi bila "budalaština i glupo" reći da bi sankcije ostale bez ikakve štete i da je to realnost, a ne poruka.
Govoreći o poseti Sergeja Lavrova Beogradu, koja nije realizovana jer ruski ministar nije mogao da doleti, Bocan Harčenko je rekao da bi za Srbiju bilo još bolje da je Lavrov došao.

Dodao je da je poseta sprečena od "izvan" i da "njima nije stalo da Srbija vodi i realizuje samostalnu spoljnu politiku".

"Da li možete zamisliti da bi neko iz Rusije rekao da je poseta (nemačkog kancelara Olafa) Šolca ili bilo koga šteta za naše odnose? Nemoguće je zamisliti takvu izjavu", rekao je on.
 

Istakao je da Rusija nema ništa protiv evropskog puta Srbije ako je to njen nacionalni interes, iako je, kako kaže, sada "teško reći da je EU jedna prijateljska institucija".

Upitan o odnosu Rusije prema Kosovu i izjavi predsednika Vladimira Putina, on je naveo da je Putin u razgovoru sa generalnim sekretarom UN spomenuo odluku Međunarodnog suda pravde kako bi još jednom ukazao na dupli standard Zapada.

Upitan zašto Rusija ne prizna Kosovo, Bocan Harčenko je odgovorio da je Moskvi najvažniji stav Beograda i da bi priznanje Kosova bilo suprotno Rezoluciji 1244.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vučić o Šolcu: "Bio je decidan i jasan"
Western Balkans Scholz

Beograd

10.06.2022. 17:53

Vučić o Šolcu: "Bio je decidan i jasan"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je nemački kancelar Olaf Šolc, u Beogradu zatražio od Srbije da se priključi sankcijama protiv Rusije, odnosno da "podrži restriktivne mere koje je EU donela protiv Ruske Federacije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve