Vesti
04.04.2022. 00:22
R.E.

Cesid/Ipsos

Izbori: Vučić pobedio u prvom krugu, SNS vodi i u Beogradu (VIDEO, FOTO)

IZBORI - GLASANJE  - ALEKSANDAR VUCIC
Izvor: BETAPHOTO / MILAN OBRADOVIC

Prema podacima Cesida na osnovu 55,6 odsto obrađenih podataka na prvom mestu je predsednički kandiat Aleksandar Vučić, kandidat koalicije "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" sa 59,8 odsto glasova, zatim sledi Zdravko Ponoš, kandidat joalicije "Ujedinjeni za pobedu Srbije" sa 17 odsto glasova.

Na trećem mestu je kandidat koalicije NADA Miloš Jovanović sa 5,8 odsto glasova. Četvrto mesto Boško Obradović, kandidat koalicije "Patriotski blok" sa 4,5 odsto glasova.

Zatim slede Milica Đurđević Stamenkovski kandidat srpske stranke "Zavetnici", Biljana Stojković, kandidat koalicije "Moramo", Branka Stamenković kandidat koalicije "Suverenisti" i Miša Vacić, kandidat grupe građana "Srpski patriota-Miša Vacić.

Rezultati parlamentarnih izbora na osnovu 70,4 odsto uzorka

Prema podacima Cesida i Ipsosa, na uzorku od 70,4 odsto, lista Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve - 43,1 odsto, Marinika Tepić - Ujedinjeni za pobedu Srbije - 13, 2 odsto, Ivica Dačić - premijer Srbije - 11,4 odsto, Dr Miloš Jovanović - Nada za Srbiju - 5,4 odsto, Moramo - 4,5 odsto, Boško Obradović - Srpski pokret Dveri - POKS - 4,0 odsto, Milica Đurđević Stamenkovski - Srpska stranka Zavetnici - 3,9 odsto.

Od manjinskih stranaka, Savez vojvođanskih Mađara - Ištvan Pastor - 1,6 odsto, Muftijin amanet - Stranka pravde i pomirenja - 1 odsto, Zajedno za Vojvodinu - Vojvođani - 0,7 odsto,  SDA Sandžaka - Dr Sulejman Ugljanin - 0,5 odsto i Koalicija Albanaca doline - 0,3 odsto, piše RTS.

 

Prema preliminarnim rezultatima, najviše glasova na izborima za novi saziv Skupštine Beograda osvojila je Srpska napredna stranka - 38,8 odsto, saopštio je Centar za slobodne izbore i demokratiju (CESID).

Lista Ujedinjeni za pobedu Beograda osvojila je 20,4 odsto glasova, a koalicija "Moramo" dobila je 10,6 odsto podrške birača.

Socijalistička partija Srbije dobila je 7,1, a koalicija NADA 6,2 odsto.

Zavetnici su dobili podršku od 3,6 odsto, a Patriotski blok 3,5 odsto glasova.

Ovo su rezultati na osnovu 57 odsto obrađenog uzorka.

Predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević rekao je da su u 20 časova zatvorena “većina biračkih mesta”, kojih je ukupno bilo 8.267, a da su svi koji su se do tada zatekli na biračkom mestu imali pravo da glasaju, zbog čega su neka birališta ostala otvorena i posle 20 časova. 

Na biračkom spisku je bilo upisano 6.502.307 građana, koji su imali priliku da glasaju na izborima za predsednika i Skupštinu Srbije, kao i za odbornike u Beogradu i još 12 lokalnih samouprava.

Za oko 100.000 birača sa Kosova i Metohije glasanje je organizovano u najbližim opštinama centralne Srbije - u Tutinu, Raški, Kuršumliji i Vranju.

Izborni proces obeležili su fizički napadi na lidera Pokreta slobodnih gradjana (PSG) Pavla Grbovića u Beogradu i poslanika Srpske napredne stranke (SNS) Bratislava Jugovića u Čačku, a nezavisne posmatračke misije i opozicione partije upozorile su da su tokom glasanja zabeležene brojne nepravilnosti poput kupovine glasova, manipulacije sa glasačkim listićima i povrede tajnosti glasanja.

 

Izbori u Srbiji
Izvor: BETAPHOTO / MILAN OBRADOVIC

Predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić glasao je na biračkom mestu na Novom Beogradu. Vučić je nešto pre 8.00 došao na biračko mesto 140 u zgradi Dečijeg vrtića "Tesla - nauka života".

Premijerka i funkcionerka SNS-a Ana Brnabić glasala je na biračkom mestu broj 34 u Školi za dizajin, na beogradskoj opštini Savski venac.

Brnabić je na izbore izašla oko 8.00.

Kandidat za gradonačelnika Beograda liste "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve"  Aleksandar Šapić glasao je na biračkom mestu broj 119 u Osnovnoj školi "Borislav Pekić" na Novom Beogradu.

Ivica Dačić
Izvor: BETAPHOTO / AMIR HAMZAGIC

Predsednik Skupštine Srbije i lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić glasao je na biračkom mestu u Mesnoj zajednici "Dedinje" na Savskom vencu.

On je na glasanje došao sa suprugom i sinom.

Dobrica Veselinović
Izvor: BETAPHOTO / AMIR HAMZAGIC

Kandidat koalicije Moramo za gradonačelnika Beograda Dobrica Veselinović glasao je jutros na biračkom mestu na Novom Beogradu.

On je na biralište došao sa suprugom i ćerkom.

Predsednik Socijaldemokratske stranke i nosilac parlamentarne liste "Boris Tadić - Ajmo ljudi" Boris Tadić glasao je danas na predsedničkim, parlamentarnim i beogradskim izborima.

Tadić je svoju građansku dužnost obavio na biračkom mestu broj 34 u opštini Stari grad.

Ponoš
Izvor: BETAPHOTO / AMIR HAMZAGIC

Predsednički kandidat koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije Zdravko Ponoš glasao je u beogradskoj opštini Vračar.

On je glasao u 9.10 u Osnovnoj školi "Svetozar Marković" na biračkom mestu 55

Glasanje u inostranstvu 

Za predsedničke i parlamentarne izbore Srbije otvoreno je i 77 biračkih mesta u inostranstvu, a za glasanje u dijaspori prijavilo se oko 40.000 birača što je tri puta više nego na prethodnim parlamentrarnim izborima 2020. i predsedničkim izborima, 2017.

Najviše birača, prema podacima CeSiD-a, prijavilo se za glasanje u BiH (11.120) gde je bilo otvoreno 15 biračkih mesta i u Nemačkoj (7.523) gde dijaspora može da glasa na sedam biračkih mesta.

Po pet biračkih mesta bilo je otvoreno u Crnoj Gori, Austriji i Italiji, a po tri u Hrvatskoj, Švajcarskoj Francuskoj i SAD.

Državljani Srbije mogli su da glasaju i u Severnoj Makedoniji na dva biračka mesta i u Sloveniji na jednom.

Glasanje je organizovano i u Belgiji, Bugarskoj, Grčkoj, Danskoj, Kataru, Kipru, Libanu, Luksemburgu, Malti, Mađarskoj, Norveškoj, Rumuniji, Rusiji, Slovačkoj, Turskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Finskoj, Holandiji, Češkoj, Švedskoj i Španiji.

Prva su, u subotu, otvorena biračka mesta u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u Londonu, SAD i Kanadi.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Svaki treći kandidat za narodnog poslanika je iz Beograda
Skupština

Izbori u Srbiji

18.03.2022. 16:05

Svaki treći kandidat za narodnog poslanika je iz Beograda

Svaki treći kandidat za narodnog poslanika na predstojećim parlamentarnim izborima zakazanim za 3. april je iz Beograda, pišu "Večernje novosti" na osnovu 18 proglašenih izbornih lista.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve