Vesti
14.12.2023. 22:57
Beta

Stejt department

"Rusija je uticala na povećanje tenzija na severu Kosova"

1
Izvor: EPA / Georgi Licovski

Rusija je uticala na povećanje tenzija u severnom delu Kosova, piše u periodičnom izveštaju o terorizmu američkog Stejt Departmenta, u delu u kojem se govori o Kosovu.

Politička nestabilnost i bezbednosna pitanja ograničili su sposobnost Vlade Kosova da proširi svoja ovlašćenja na severu, istaknuto je u tom izveštaju.

Ovi aspekti se pominju uz opasnosti koju terorističke organizacije predstavljaju za građane Kosova.

"Građani Kosova, unutar i van zemlje, potencijalne su mete za regrutovanje od strane nasilnih ekstremističkih organizacija etnonacionalističke ili verske političke orijentacije. Pored toga, bezbednosna pitanja i politička nestabilnost na severu Kosova nastavili su da ograničavaju sposobnost Vlade Kosova da potvrdi svoj autoritet u tom regionu", piše u izveštaju.

Dodaje se da su snage KFOR predvođene NATO-om i Misija EU za vladavinu prava nastavile da sarađuju sa Kosovskom policijom na promovisanju bezbednog okruženja i jačanju vladavine prava.

U izveštaju su zaključili da su međuetničke tenzije na Kosovu takođe posledica uticaja Rusije.

"Od napada Rusije na Ukrajinu Ambasada SAD u Prištini je primetila porast ruskih dezinformacija i ocenila da je to sveprisutniji pokretač nasilnog ekstremističkog razmišljanja i međuetničke polarizacije, koji doprinosi međuetničkim tenzijama na severu Kosova", piše u ovom dokumentu.

U izveštaju se pominju i prošlogodišnji incidenti koje je Vlada Kosova okvalifikovala kao terorističke.

"Vlada Kosova je u aprilu proglasila oružane napade na policajce na severu Kosova terorističkim aktima. Kosovski tužioci su ove incidente klasifikovali kao terorističke akte i dela protiv ustavnog poretka", piše u izveštaju.

U izveštaju je analiziran i pravni okvir, za koji je ocenjeno da generalno omogućava krivično gonjenje i zatvaranje lica osumnjičenih za podršku terorističkim aktivnostima ili učešće u stranim ratovima, međutim niske kazne, uslovni otpust i neorganizovan nadzor posle puštanja na slobodu - predstavljaju bezbednosne pretnje, naveo je američki Stejt department.

Što se tiče borbe protiv nasilnog ekstremizma, prema tom izveštaju, Kosovu trenutno nedostaje sveobuhvatna strategija za rešavanje novih pretnji u vezi sa terorizmom. Iako se suočava sa mnogim povratnicima iz ratnih zona, u izveštaju se kaže da Kosovo funkcioniše sa zastarelom strategijom i akcionim planom.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve