Vesti
25.10.2019. 16:28
Tanjug

"IZVOR BLOKADA" Izetbegović o Palmeru i Dodiku: Izjava je važna, ali ne i dovoljna

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik bošnjačke SDA Bakir Izetbegović, izjavio je da je važno, ali ne i dovoljno to što je specijalni izaslanik SAD za Balkan, Metju Palmer, tokom rasprave u Senatu o BiH označio Milorada Dodika kao "izvor blokada i opstrukcije".

"Ali, to samo po sebi nije dovoljno. Potreban je snažniji i odlučniji pristup, i jasan plan za hvatanje u koštac s opisanim problemom. Jer, druga strana koja se jasno protivi našem NATO putu i otvoreno podržava Dodika, ne pokazuje ni najmanji znak neodlučnosti, i koristi sve raspoložive mehanizme, od angažmana u PIC-u, preko medija, poseta na najvišem nivou..", rekao je Izetbegović za Fenu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
(AP Photo/Darko Vojinovic, FILE)

Sve političke snage u BiH koje se bore za nastavak NATO puta BiH i čija je spremnost da nastave u tom pravcu su neupitna, kaže Izetbgović i dodaje da to zaslužuje veću pažnju američke administracije. Jer, kako kaže, NATO integracije BiH imaju uzajamnu korist i strateški interes i za BiH i za NATO. To nije jednosmeran proces.

Palmer je u svom izlaganju govorio i o "razočaravajućem i nacionalističkom" liderstvu na državnom i entitetskom nivou i pri tome je vlasti u Kantonu Sarajevo označio kao alternativu koja zaslužuje podršku.

Komentirajući to Izetbegović kaže da ima stvari o kojima se nikako ne može složiti s delom američke administracije zaduženim za BiH.

"Neki Palmerovi stavovi su zbunjujući i u potpunoj suprotnosti s realnim stanjem, ali i izjavama nekih važnih aktera, poput kongresmena Adama Kinzingera, bliskog predsedniku Trampu. Dok kongresmen Kinziger vrlo jasno i precizno kaže da je suština političkog procesa u BiH borba između snaga koje se bore za NATO put i onih koji ga po svaku cijenu žele sprečiti, Palmer pokušava da prikrije tu razliku govoreći o ''razočaravajućem i nacionalističkom'' liderstvu na državnom i entitetskom nivou", rekao je Izetbegović.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Povezane vesti - IZASLANIK, SEKRETAR, EX AMBASADOR: A trojke su, Đuro, šta?

Time, dodao je, svesno ili ne, sve stranke svrstava u isti koš, iako to nikako ne odgovara istini i ne vodi rešenju.

"Takođe, Palmer očigledno ne raspolaže informacijama pa naivno aktuelnu vlast u Kantonu Sarajevo predstavlja kao alternativu, zanemarujući njihove korupcijske afere, izostanak rezultata, ali i činjenicu da te političke snage ne postoje, niti imaju ikakav potencijal izvan Kantona Sarajevo, a pogotovo ne na područjima RS", kaže Izetbegović.

Zato se, ističe, s pravom postavlja pitanje zašto se traži navodna alternativa onima koji jasno podržavaju NATO put, a ne onima koji taj put koče.

"Mnogo važnije bi bilo tražiti i podržati opoziciju i alternativu u RS, koja bi podržavala NATO put BiH. To je svakako bitnije od komunalnih i kantonalnih tema", rekao je,između ostalog, Izetbegović

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve